Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ett klargörande skulle vara på sin plats”, säger Magdalena Andersson (S) angående Johan Pehrsons uttalande om SD. Hör S-ledaren i klippet. Foto: Tim Aro/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Andersson (S) om Pehrsons SD-uttalande: Han har själv valt att samarbeta med SD

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson tycker att ett klargörande vore på sin plats efter Johan Pehrsons (L) uppmärksammade uttalande om SD.

– Jag tror att många med mig funderar över vad Johan Pehrson egentligen tycker i den här frågan, säger hon under en pressträff med anledning av välfärdssatsningarna i skuggbudgeten för 2023.

Samtidigt som Magdalena Andersson påpekar att det krävs ett förtydligande från Pehrsons sida understryker hon att han själv valt att samarbeta med SD.

– Det är också så att Johan Pehrson själv har valt att samarbeta med Sverigedemokraterna och det finns alltid andra alternativ. Min dörr står öppen.

Andersson kallar vidare L-ledarens sätt att argumentera för ”märkligt” när det kommer till att försvara samarbetet med SD.

– Han hävdar att det är tack vare att han är med i regeringen vi inte ser nedskärningar i public service eller återvandringsmål. Sanningen är att det är just för att Johan Pehrson har valt att ge SD makten som sådana här förslag behöver stoppas, säger hon och påpekar att det inte finns någon naturlag som kräver att ett liberalt parti måste ge makten till SD.

Pehrson: Står bakom Tidöavtalet

Johan Pehrson kommenterar Magdalena Anderssons uttalande via sin pressekreterare. I en kommentar till SVT Nyheter skriver han:

”Den förra regeringen har visat under sina åtta år vid makten att en ny inriktning för Sverige är det enda alternativet för att vi ska komma till rätta med arbetslösheten, en skenande brottslighet, svaga skolresultat, den stora segregationen och klimatarbetet. Jag står fullt ut bakom Tidöavtalet och ser fram emot att genomföra de viktiga reformer vi kommit överens om”.

Kristersson (M) tonar ned uttalandet

Statsminister Ulf Kristersson (M) tonar ned Pehrsons uttalande och säger enligt TT att det är ”utrett och klart” och att Pehrson följer Tidöavtalet.

– Jag tror att Johan Pehrson har rett ut det här med SD, det är inga problem längre.

Sjöstedt (SD): Pehrson bryter mot Tidöavtalet

Kritiken mot Johan Pehrson grundar sig i att han ska ha kallat Sverigedemokraterna för ett ”extrempopulistiskt” parti och ”en brun sörja” på en konferens med partikamrater på ett hotell utanför Sandviken. Detta är något som Oscar Sjöstedt, SD:s ekonomisk-politiske talesperson, anser bryter mot Tidöavtalet.

– Det gör han ju såklart. Det är ju inte att behandla sina samarbetspartner respektfullt, säger han till SVT.

Efter pressträffen fick Magdalena Andersson frågan om även hon ser SD som ”brun sörja”:

– Det är Johan Pehrsons uttryck, men vi har under de här veckorna efter Tidöavtalet sett hur Sverigedemokraterna agerar – man hotar organisationer som kritiserar Tidöavtalet med att de ska få sina resurser indragna.

Har bett om ursäkt

Enligt Sverigedemokraterna har Liberalerna sedan uttalandet bett partiet om ursäkt, enligt Expressen. Liberalerna bekräftar för SVT att de varit i kontakt med SD och meddelat att Tidöavtalet ska uppfyllas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer