Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Partiledare Magdalena Andersson rasar över förslaget om förbud om partipolitiska lotterier. Foto: SVT

Andersson (S): Regeringen vill tysta oppositionen

Uppdaterad
Publicerad

S-ledaren Magdalena Andersson går hårt ut mot regeringen och Sverigedemokraterna gällande deras förslag om att förbjuda politiska lotterier. Hon beskriver det som ”fruktansvärt”.

– Det handlar om att tysta oppositionens röst, säger hon till SVT Nyheter.

Socialdemokraternas intäkter från sin lotteriverksamhet uppgick till drygt 151 miljoner kronor 2021, från Kombilotteriet, Femman och Glädjelotten.

Resultatandelen landade på nästan 27 miljoner kronor.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter är regeringens och SD:s förslag om att stoppa politisk lotteriverksamhet riktat mot Socialdemokraterna. Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet, säger till Aftonbladet att ”pengakranen måste dras åt” eftersom S har ”riggat hela systemet”.

”Försökt tysta civilsamhället”

Magdalena Andersson menar att förslaget följer ett mönster.

– Det är också andra kritiska röster de vill tysta. Man har försökt tysta civilsamhället, journalister men också Myndighetsverige.

SVT: På vilket sätt tystar man er genom att införa ett förbud mot partilotterier?

– Det är svårare för oss att bedriva vår verksamhet och vara en stark röst för vanligt folk. Det som skiljer oss från regeringspartierna och SD är att vi inte får massa finansiering från näringslivet. Precis som andra folkrörelser finansierar vi oss via lotterier.

”Osvenskt”

Enligt Magdalena Andersson går det att koppla ihop regeringens och SD:s förslag med auktoritära rörelser i andra länder.

– Det är fruktansvärt att vi har en sådan situation i Sverige där regeringen specifikt vill rikta en lagstiftning som går mot det största oppositionspartiet. Det är väldigt osvenskt, säger hon.

– Det är en ny höger vi ser i Sverige, uppenbart inspirerad av auktoritära rörelser i andra länder som vill tysta, skrämma och hota kritiska röster och därmed ta bort det demokratiska samtalet.

Carl Bergkvist, biträdande presschef hos statsminister Ulf Kristersson (M), betonar att förslaget handlar om att ”partifinansieringen ska bli mer transparent”.

”I dag behöver inte intäkter från lotteriverksamhet redovisas på samma sätt som andra bidrag till partierna. Och för att vara tydlig handlar detta bara om partilotterier, inte om andra lotterier inom idrottsrörelsen eller kultursektorn”, skriver han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.