Tobias Andersson, ordförande i näringsutskottet. Foto: TT

Tidöpartierna vill stoppa politisk lotteriverksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill tillsammans med SD stoppa politiska lotterier, skriver Expressen. Enligt uppgifter till både tidningen och SVT är det Socialdemokraternas intäkter man är ute efter.

Socialdemokraternas intäkter från sin lotteriverksamhet uppgick till drygt 151 miljoner kronor 2021, från Kombilotteriet, Femman och Glädjelotten.

Resultatandelen landade på nästan 27 miljoner kronor.

Kassakorna stavas A-lotterierna, med Kombilotteriet, Femman och Glädjelotten. 

Nu vill regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna förbjuda politiska lotterier. Det enligt uppgifter till Expressen, som bekräftas av SVT:s källor. Udden för förslaget är riktad mot just Socialdemokraterna.

Från sverigedemokratiskt håll heter det att man kommit överens i samordningen i regeringskansliet och att det framförallt handlar om att ta bort de ”skatteprivilegier S gett sig själva”.

– Vi måste dra åt den pengakran som finansierar socialdemokratin eftersom de har riggat hela systemet, säger Tobias Andersson (SD), ordförande i näringsutskottet till Aftonbladet.

M sålde lotter för nio miljoner

Frågan har med jämna mellan rum lyfts från politiker till höger, inte minst i riksdagen där M-ledamoten Edward Riedl så sent som i september 2021 skrev en motion där han uppmanade riksdagen att ”Avskaffa möjligheten att sälja lotter på kredit”.

”Det här handlar om att partifinansieringen ska bli mer transparent. Arbetet pågår i regeringskansliet och vi kommer återkomma när vi är helt klara med utredningsdirektiv”, skriver finansmarknadsministerns pressekreterare på fredagen till SVT Nyheter.

Moderaterna sålde förra året, enligt Kammarkollegiets siffror, lotter för nio miljoner kronor av de totala intäkterna om 136 miljoner i moderpartiet. Men i det här fallet är det Sverigedemokraterna som sägs ligga bekom initiativet.

”Att regeringen och SD vill använda den politiska makten för att med riktad lagstiftning försvåra för oppositionen känns igen från länder med mer tveksam syn på demokrati. Vi har varnat för den här auktoritära glidningen tidigare”, skriver S partisekreterare Tobias Baudin i en kommentar till Aftonbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.