Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Exklusiv intervju med FN:s generalsekreterare António Guterres. Foto: Tomas Hallstan/Camilla Skagerström/SVT

FN:s generalsekreterare António Guterres på besök

Uppdaterad
Publicerad

FN:s generalsekreterare António Guterres är på besök i Sverige med anledning av FN-toppmötet Stockholm+50.

– Konferenser är viktiga. Men konferenser i sig själva löser inte problemet, sade Guterres i en exklusiv intervju med SVT Aktuellt.

Guterres besök sker med anledning av FN:s högnivåmöte Stockholm+50, som Sverige arrangerar tillsammans med Kenya. Stockholm+50 hålls 50 år efter FN:s första miljökonferens, som också hölls i Stockholm. Det uttalade syftet med mötet är att försöka trappa upp omställningen mot hållbara samhällen.

Generalsekreteraren manade under en pressträff med Magdalena Andersson (S) till snabba beslut för att motverka den matkris som kan drabba utvecklingsländer på grund av kriget i Ukraina. Ukrainas livsmedelsproduktion och Rysslands produktion av konstgödsel måste åter komma in på världsmarknaden enligt generalsekreteraren.

Även klimatet var högt på agendan under mötet mellan Andersson och Guterres som sa att man räknar med Sverige att hjälpa utvecklingsländer i kampen mot klimatförändringarna.

Intervjuas av SVT Aktuellt

Senare, i en exklusiv intervju med SVT Aktuellt, fick Guterres frågan om den faktiska nyttan med ytterligare en klimatkonferens.

– Konferenser är viktiga. Men konferenser i sig själva löser inte problemet. De behöver följas av handlingar, genomföranden och av att göra det rätta, säger Guterres.

Hittills har vi sett för få handlingar, men vi har hört mycket prat?

– Det finns viss handling och det finns visst prat. Vi behöver mer handling, men också det prat som gör den handlingen möjlig.

Se mer från Anderssons och Guterres möte i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
FN-chefen varnar för en ”perfekt storm” som nu kan drabba de fattiga ländernas ekonomier. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.