Foto: TT

Andra stater tar större risker för att komma åt svenska försvarshemligheter

Uppdaterad
Publicerad

Andra stater tar allt större risker för att komma över svenska försvarshemligheter. Orsaken är det spända säkerhetsläget i närområdet och ökad rysk aktivitet.

– Det finns personer som befunnit sig i områden av vikt för totalförsvaret utan anledning, säger Jan Kinnander på Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

I sin årsrapport för 2016 konstaterar den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten Must att omvärlden knappast har blivit säkrare under det gångna året.

Samtidigt tyder händelser under 2016 på att främmande underrättelsetjänster är allt mer benägna att ta risker för att komma över information från den svenska försvarsmakten.

Försök till intrång

Jan Kinnander, ställföreträdande chef för säkerhetskontoret inom Must, vill dock inte avslöja vilka händelser det handlar om.

– Det har att göra med att vi inte vill avslöja vilka metoder vi använder eller vilka skyddsvärden vi har. Men man kan säga att generellt sett så har underrättelsehotet ökat, fler är intresserade av att inhämta uppgifter. Intresset är riktat både mot Försvarsmakten och totalförsvaret, säger han.

Som exempel nämner han olika försök till intrång i Försvarsmaktens it-system. Men det handlar även om personer som utan synbar anledning befunnit sig i områden av vikt för totalförsvaret, och som kan kopplas ihop med främmande makt.

Läs mer: Försvarsmakten utsatt för hackerattack

Ökad osäkerhet i närområdet

Att andra stater tar allt större risker för att komma över hemliga uppgifter har att göra med att behovet av information har ökat. Det beror på den ökade osäkerheten i närområdet, en ökad aktivitet från rysk sida och att den tekniska utvecklingen skapar nya möjligheter att komma in i it-system.

Vilka stater som ligger bakom angreppen vill han dock inte säga.

– Det finns ett antal olika underrättelsetjänster som verkar i Sverige, det är nog ingen hemlighet att Ryssland är en av dem.

Läs mer: Jägare ska leta spioner på Öland

Fokuserat på påverkan

Under det gångna året har Must fokuserat mycket på påverkansoperationer samt på hot och risker i cybermiljön. Orsaken är bland annat uppgifterna om att Ryssland ska ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet genom att hacka Demokraternas mejl.

– Det visar på att det finns ett ökat hot från påverkansoperationer, att det är någonting som förekommer och ökar.

Bedömer ni att det kan drabba Sverige inför nästa riksdagsval?

– Det är något man måste vara beredd på. Det är klart att det är en risk och det har vi tagit upp i årsrapporten.

Känner ni till om svenska politiker eller partier redan har drabbats?

– Det har jag ingen information om.

Läs mer: USA: Putin beordrade påverkan på presidentvalet

Läs mer: Must-chefen pekar ut Ryssland som it-hot

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.