Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Är det ett mindre socialistiskt parti nu?” – partiledaren Nooshi Dadgostars (V) svarar i klippet. Foto: Michael Jansson

Vänsterpartiet antar nytt partiprogram – vill bredda sig

Uppdaterad
Publicerad

Det är 20 år sedan sist – men nu har Västerpartiet antagit ett nytt partiprogram.

– Vi har gjort en del stora förändringar, säger Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

I fem dagar har över 200 vänsterpartister debatterat och bråkat om sitt nya partiprogram.

– Vi har ett nytt partiprogram i dag som är uppdaterat, moderniserat och är en stark plattform för oss i EU-valet, säger Dadgostar.

I det nya partiprogrammet har flera klassiska vänsterformuleringar försvunnit. Bland annat de formuleringar om att kapitalismen ska avskaffas och att banker ska förstatligas som tidigare har funnits med.

I det nya programmet står det istället att bankväsendet ska demokratiseras.

Viss kritik har uppstått internt efter förändringarna i partiprogrammet. Många kände inte igen sig och ville ha in tydligare skrivningar om socialism och kapitalism. Men Dadgostar ser inte att förändringarna gör partiet mindre socialistiskt.

– Vi är Sveriges vänsterparti och vi vill förbättra människors vardag, öka jämlikheten och se till att vi får en klimatomställning som är rättvis och bra, säger Dadgostar (V).

Inte tvärnej till Nato

I det nya programmet säger partiet inte heller tvärnej till Nato och svensk vapenexport – något som Vänsterpartiet tidigare gjort.

Partiprogrammet lyfter även en ny inställning til EU.

– Vi har gjort en del stora förändringar, som att vi nu har ett program som säger hur vi vill förändra EU och inte lyfter fram att lämna EU, säger Jonas Sjöstedt, partiets förstanamn inför EU-valet.

Målet: Plats i S regering

Syftet med förändringarna är att Vänsterpartiet lättare ska kunna ta plats i en regering ledd av Socialdemokraterna, enligt SVT:s inrikespolitiska kommentator Elisabeth Marmorstein.

– I den ekvationen är det viktigt att bli större än Centerpartiet och Miljöpartiet, säger hon i en analys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.