Ändrade arbetstider för många lärare

Uppdaterad
Publicerad

Högre lön för läraren mot att en större del av arbetstiden förläggs i skolan än hemma. Den möjligheten infördes för två år sedan och sedan dess har arbetstiden för delar av lärarkåren ändrats i 40 kommuner. Det visar en genomgång Sverige Kommuner och Landsting, SKL gjort.

På Näldens skola i Krokom i Jämtland, så är lärarna nu mer på skolan än tidigare.

-Då blir det naturligt att vi får jobba tillsammans i arbetslaget och får bolla idéer och slipper sitta själv, säger Merit Svedberg, lärare på skolan.

Högre lön i kompensation

En lärare har rätt att under tio timmar i veckan arbeta hemifrån, till exempel för att rätta prov eller planera lektioner.

Men för två år sedan går det att komma överens lokalt om att läraren istället ska vara fem timmar mer av sin arbetstid på själva skolan. I kompensation får läraren högre lön ? minst 1500 kronor mer i månaden.

Agneta Jöhnk, arbetsgivarpolitisk chef på SKL, Sveriges kommuner och landsting, tror att elevernas resultat förbättras genom förändringen och att tiden istället kan användas mer effektivt.

-Det kanske inte är alla som ska rätta prov. Det kanske inte är alla som ska lägga upp plan för matematikundervisningen. Det kanske man kan välja vem som är bra på vad. I dag måste den ensamma läraren göra det mesta själv, säger hon.

På Näldens skola ser Merit Svedberg ingen risk att hon tar med sig för mycket arbete hem.

-Visst är det så att man jobbar hemma med planering och kontakt med föräldrarna, men det mesta kan man göra på arbetsplatsen, säger hon.

Avtal i 40 kommuner

I dag har enligt SKL 40 kommuner tecknat avtal om ändrade arbetstider för en del av sina lärare.

Lärarförbundet ser positivt på att möjligheten finns, så länge den är frivillig. Samtidigt bedömer fackförbundet intresset som svalt och tror att en anledning är att kommunerna inte velat betala de högre lönerna. Men Agneta Jöhnk är nöjd med resultatet.

-Jag tycker att det är bra. För jag tror att under det är det många kommuner på väg in, säger hon.

Hur villiga har kommunerna varit att betala?

-Det är väldigt olika. För vissa är det självklart, medan andra säger att det har vi inte råd med. Men då tror jag inte att man har jobbat igenom helheten, säger hon.

Ulrika Zaccheus

ulrika.zaccheus@svt.se

Fakta:

I avtalet för lärarna 2010 kom fackförbunden och Sveriges kommuner och landsting överens om att de som vill lokalt kan teckna avtal för ändrade arbetstider för lärare. Till exempel kan en lärare välja att halvera sin förtroendetid från 10 timmar i veckan till 5. Ett annat alternativ är att totalt sett jobba 40 timmar i veckan istället för 45 och varken ha förtroendetid eller rätt till längre ledighet under loven.

Som kompensation får läraren 1500 kronor i månaden. Det finns också möjlighet till del av en lönepott beräknad på 500 kronor extra per lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.