Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnen från Ukraina berätta om kriget. Foto: Rebecka Haglund

Angelina om dramatiska flykten: ”Jag fick bara på mig en sko”

Uppdaterad
Publicerad

När nioåriga Angelina och hennes mamma flydde var det bråttom – deras hemstad Charkiv attackerades brutalt och de tvingades ut på en farlig resa mot säkerhet. 

Den 24 februari vaknade Angelina tidigt på morgonen. Bara några minuter efter att Vladimir Putin hållit sitt TV-sända tal så besköts Charkiv.  

– När kriget började låg jag och sov. Mina föräldrar väckte mig och vi hörde explosioner, min pappa sa att det var fyrverkerier. Men mamma sa att det inte är någon som skjuter fyrverkerier klockan fem på morgonen, då förstod vi, säger hon.  

Staden under konstant beskjutning 

Ukrainas näst största stad Charkiv ligger bara några mil från den ryska gränsen och var en av de första städerna som attackerades när invasionen inleddes den 24 februari.  

De följande månaderna var staden nästan dagligen under mycket hård beskjutning och många av invånarna har tvingats söka skydd i panik.  

– En natt sov jag bara en minut, sen väckte mamma mig. Ett flygplan flög över oss. Jag klädde på mig jättefort men mamma hann bara sätta på mig en sko, säger Angelina. 

Flydde med balettskolan 

Angelina dansar balett och gick på Charkivs balettskola. Hon var en av flera hundra elever som fick hjälp att komma till säkerhet av skolans tidigare lärarinna Eugenia Iashchuk som nu bor i Stockholm. 

I en ny dokumentär från SVT Nyheter skildras balettskolans flykt från kriget.  

– Jag drömde att jag skulle få dansa på en stor scen, säger Angelina. 

I dag bor hon med sin mamma i Sverige och har kunnat fortsätta dansa balett.

Dokumentären Ballerinan från Charkiv skildrar elevernas flykt och Eugenia Iashchuks kamp för att hjälpa dem. Den finns nu att se på SVT Play och sänds i SVT2 den 24 maj, klockan 22.00. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.