UD förnekar inblandning när terroranklagade svenskar skickades till USA

Uppdaterad
Publicerad

De två svenskarna som fängslats i Somalia anklagade för terrorbrott skulle få åka hem till Sverige. I stället skickades de till USA. Nu säger anhöriga att svenska UD kan ha gett klartecken till utlämningen.

De svenska medborgarna med ursprung i Somalia är åtalade för terrorbrott vid en domstol i New York efter att ha utlämnats från Djibouti i november.

Svenska utrikesdepartementet (UD) förhandlade med regeringen i Djibouti om att få hem svenskarna eftersom de inte var misstänkta för något brott i Djibouti, rapporterar Ekot.

UD: Ett misslyckande

Men i stället skickades de alltså till USA. Ett misslyckande, uppger nu UD.

–Om man kan säga att vi föreslog att de skulle åka till Sverige och de inte kom till Sverige kan man kanske kalla det ett misslyckande, säger Anders Jörle, presschef på UD, till Ekot.

Brodern till en av männen säger till Ekot att brodern uppgett att de amerikanska agenter som förhörde honom sagt att de väntade på ett klartecken från svenska UD. Sedan skulle han och den andra svensken skickas till USA.

Men enligt Anders Jörle var svenska UD inte inblandade alls när svenskarna utlämnades till USA.

– Vi har inte varit inblandade i den processen, säger han till TT.

Betyder det att Sverige inte heller givit klartecken för utvisningen?

– Nej, det är precis så man ska läsa det hela. Det här är en fråga mellan Djibouti och USA.

Svenska advokaterna träffas

Den amerikanske advokaten Ephraim Savitt, för en av de svenskar som åtalats i USA misstänkta för terrorbrott, ska träffa sin svenska kollega Thomas Olsson, som har erfarenhet och bakgrundsmaterial från liknande fall.

–Vi planerar att träffas under våren för att gå igenom materialet, säger Olsson.

Vänsterpartiet har nu lämnat in en anmälan till riksdagens konstitutionsutskott om hur regeringen och UD hanterat ärendet,

Fakta: Terroråtalet mot svenskarna

* De två svenskarna är 27 och 29 år gamla. De har båda somaliskt ursprung och familj i Sverige.

* Förutom svenskarna åtalas en 23-åring vars brittiska medborgarskap återkallades kort före gripandet.

* De misstänks för att ha understött den av USA terrorstämplade somaliska organisationen al-Shabaab, samt för vapenbrott.

* Gripandet skedde i somras. Något rättegångsdatum är inte satt.

Källa: FBI och Bureau of Investigative Journalism (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.