Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ann-Marie Högberg, förbundsordförande i Anhörigas riksförbund, reagerar över prioriteringen till vaccin. Foto: SVT

Anhöriga till riskgrupper kräver tidig vaccinering

Uppdaterad
Publicerad

Personer som bor på särskilda boenden för äldre, personer som har hemtjänst, samt deras vårdpersonal och hushållskontakter, är prioriterade när Sverige får sina vaccindoser.

Men nu ifrågasätter flera aktörer att de inte ingår i den första prioriteringen.

Personer över 70 år och personal inom vård och omsorg är prioriterade när Sverige ska börja vaccinera. Inom den gruppen har Folkhälsomyndigheten gjort en prioriteringslista och där ingår de som bor på äldreboende eller har hemtjänst, samt deras vårdpersonal och hushållskontakter.

– Vi tycker det är oerhört konstigt att man begränsar anhöriga som får vaccin till de som är hushållskontakter till personer med hemtjänst. Vi har oerhört svårt att förstå det, säger Ann-Marie Högberg, förbundsordförande för Anhörigas riksförbund.

”Fler bör omfattas”

Hon pekar på att en stor del av hemtjänstarbetet görs av anhöriga och att många har sagt upp sin hemtjänst under pandemin för att undvika att få smitta via hemtjäntspersonal.

– Anhöriga till de som inte har hemtjänst kan verkligen utgöra en smittorisk. Vi skulle också gärna se att man inte begränsar det till hushållskontakter till personer med hemtjänst. Det borde vara anhöriga, och även anhöriga som inte bor under samma tak, till exempel föräldrar som hjälper sina vuxna barn, säger Anne-Marie Högberg.

Svenska Downföreningen har tillsammans med FUB skrivit till Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten och socialminister Lena Hallengren om vilka risker det innebär för personer med Downs syndrom att drabbas av covid-19. De kräver att personer med funktionsnedsättning och i synnerhet de med Downs syndrom, ska ingå i samma prioriteringsgrupp som äldre.

– Det vi vill är att vuxna med Downs syndrom prioriteras. Studier från Storbritannien visar att en person över 40 år med Downs syndrom har lika hög risk att dö av corona som personer över 80 år, säger Anna Brandström, vice ordförande för Svenska Downföreningen.

De har fått gehör från Socialstyrelsen men inget svar från socialministern eller Folkhälsomyndigheten.

Ingen prio kring övriga grupper

I andra europeiska länder ska samhällsviktiga funktioner prioriteras efter det att riskgrupperna fått vaccin. Röster har höjts för att det även ska ske i Sverige, lärarfacken vill att lärare som har svårt att jobba hemifrån ska få förtur och Kommunal vill att bussförare prioriteras.

I Sverige finns inte i nuläget inte någon sådan plan. Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt till Ekot att det skulle kräva en noggrann analys över vilka grupper som är mest utsatta.

– Det är förmodligen effektivare att vaccinera så fort som möjligt och inte lägga tid på att ta grupp efter grupp.

Personer över 70 år är prioriterade samt personal inom vård och omsorg.

Folkhälsomyndigheten har gjort en prioritering bland dem, som omfattar följande grupper:

De som bor på särskilda boenden för äldre eller som har hemtjänst.

Vård- och omsorgspersonal som arbetar nära personer som omfattas av första punkten.

Nära hushållskontakter till personer som har hemtjänst.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet