Foto: SVT

Anklagar varandra för att splittra Alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka ska riksdagen rösta om Ulf Kristersson som statsminister och spänningarna inom Alliansen har övergått i öppen konflikt.

CUF och MUF möttes på fredagskvällen i en debatt som mynnade ut i ömsesidiga anklagelser om att splittra Alliansen.

Allianspartierna är kluvna i huruvida man kan acceptera en regering ledd av M-ledaren Ulf Kristersson som får SD:s stöd. Kristdemokraterna säger ja medan Centerpartiet och Liberalerna säger blankt nej.

I en debatt mellan Centerpartiets och Moderaternas ungdomsförbund (CUF och MUF) kritiserade MUF-ordföranden Benjamin Dousa C och L.

– Man röstar nej till en borgerlig statsminister, man röstar nej till Allianspolitik. Man gör nästan allt man kan för att spräcka alliansen, sade han.

”SD går inte att lita på”

Dousa förespråkade ”is i magen” och att försöka bilda regering även om det kräver SD:s stöd. Enligt honom bör Allianspartierna tillsammans på så sätt försöka få igenom så mycket av sin politik som Möjligt.

CUF:s första vice ordförande Louise Grabo sade å sin sida att en regering som gör sig beroende av SD kommer att bli tvungen att kompromissa och till exempel göra eftergifter i fråga om invandringspolitik.

– Sverigedemokraterna går inte att lita på och därför ska vi inte sitta i en sådan regering, sade hon.

Grabo efterlyste i stället fler försök till en uppgörelse över blockgränsen, där alla möjligheterna enligt henne ännu inte är uttömda. Hon framhöll också att C-ledaren Annie Lööf borde få sonderingsuppdraget för att försöka bilda en regering.

MUF: ”Ett rejält slag mot Alliansen”

Sprickan inom alliansen har djupnat, och MUF:s Benjamin Dousa framhöll att det är ”ett rejält slag” mot Alliansen om C och L inte ställer sig bakom M-ledaren Ulf Kristersson vid nästa veckas omröstning.

– Det är historiskt egentligen att två borgerliga partier väljer att fälla en borgerlig statsminister, sade han.

Grabo svarade att det i hennes mening inte är CUF som fäller M-ledaren Ulf Kristersson, utan M som bär ansvar för att dra iväg åt ett eget håll.

– Det är inte vi som väljer att fälla en sådan här regering. Det är ni som väljer att få vidare med en annan regering som består av en, två, kanske tre partier, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.