På den åtalade mannens sociala medier finns flera bilder på honom med PKK-symboler.

Anklagas för utpressning och terrorfinansiering av PKK – här är vad du behöver veta om åtalet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern åtalas i dag för bland annat grov utpressning och försök till finansiering av terrorism – enligt åklagare Hans Ihrman ska han ha försökt skaffa pengar till den terrorstämplade kurdiska organisationen PKK.

Mannen kom till Sverige från Turkiet för några år sedan och finns med i belastningsregistret under ett antal punkter – han är dock inte dömd för någon grov brottslighet.

Efter en skottlossning utanför en krog i Stockholm i januari i år står han nu åtalad för försök till grov utpressning, grovt vapenbrott och försök till finansiering av terrorism.

Enligt stämningsansökan ska mannen ha skjutit i luften med en revolver och krävt pengar av krögaren. Utpressningen bedöms som grov bland annat för att mannen ”anspelat på sin tillhörighet till organisationen PKK som med sitt våldskapital ägnar sig åt indrivningsverksamhet”.

Inte mycket är känt om mannen, men på sociala medier har han delat länkar som rör den kurdiska frihetskampen. På flera bilder poserar han också med PKK-symboler.

Utredningen visar att mannen agerat för PKK:s räkning, menar åklagaren.

Mötte dömd PKK:are i Stockholm

I december i fjol ska den nu åtalade mannen ha träffat en person som 2016 dömdes till fängelse i Tyskland för sitt PKK-medlemskap.

Mötet skedde samtidigt som polisen spanade på de två männen.

Åtalet bygger också bland annat på uppgifter från tysk polis och fransk säkerhetstjänst.

Åklagaren: ”Spelpjäs i större lag”

Enligt åklagare Hans Ihrman tyder mycket på att PKK:s indrivningsverksamhet i Sverige större än vad man tidigare trott – och alltjämt pågående.

Vad är det för tecken?

Det är hur den här insamlingen eller indrivningen, vad man nu väljer att kalla det, är organiserad, säger Ihrman.

– Att den här personen är en spelpjäs i ett större lag tycker jag är uppenbart.

Varför kommer det ett åtal kring terrorfinansiering och PKK först nu?

Jag kan inte svara på vad man har gjort för bedömningar historiskt sett, men jag utgår från att den här kopplingen inte har kunnat bevisas i tillräcklig utsträckning.

Den åtalade mannen medger vapenbrott av normalgraden men nekar till övriga åtalspunkter, uppger hans försvarare advokat Ilhan Aydin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka är den kurdiska gerillagrupperna PKK? Svante Cornell från tankesmedjan ISDP svarar i klippet. Foto: TT/AP/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.