En person betalar med sitt kort via nätet. Arkivbild. Foto: Erik Johansen/TT

Bedrägerianmälningarna fortsätter att öka kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda bedrägeribrott har ökat mer än någon annan brottskategori under första halvan av 2018. Minskar mest gör stöldbrotten, visar preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet.

– Hade det inte varit för bedrägerierna hade brottsligheten gått ner, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

120 000 bedrägeribrott anmäldes under första halvan av 2018. Det är en ökning med 25 procent jämfört med samma period 2017. Mest av alla har anmälningarna för datorbedrägerier ökat – med 49 procent.

– Mest ökar kortbedrägerierna där man inte använder det fysiska kortet. Det drabbar kortinnehavare i alla åldrar, säger Jan Olsson.

Samtidigt som bedrägeribrotten har ökat, har stöldbrotten minskat. 211 000 stöldbrott anmäldes under första halvan av 2018, en minskning med 10 procent. Av de olika stöldbrotten är det bostadsinbrotten som har minskat mest, med 16 procent.

För att skydda sig föreslår Jan Olsson att man spärrar sitt kort för internetköp, och försöker handla på så trygga sidor som möjligt.

Utger sig för att vara banken

Förutom kortbedrägerierna ökar bedrägerier där någon ringer upp personer och ber om deras inloggningsuppgifter.

– Du ska aldrig lämna ut inloggningskoder eller lösenord till någon som vill få ut dem via mail, sms eller telefon. Logga heller aldrig in på annans begäran, uppmanar han.

Enligt Jan Olsson rör det sig om grovt organiserad brottslighet, och inte bara några ungdomar som gör något dumt.

– Varje månad är det tiotals miljoner kronor som tas från bankkonton. Det ger offrens förtroende för samhället en kraftig törn, säger han.

Tolkas försiktigt

Statistiken som Brottsförebyggande rådet har presenterat visar antalet anmälda brott, inte antalet begångna brott. Hur många begångna brott som anmäls, jämfört med hur många som begås, kan variera väldigt mycket mellan olika brottstyper.

Benägenheten att anmäla brott kan dessutom förändras över tid. Det kan tillexempel bero på förändrade attityder i samhället eller ändrade försäkringsvillkor, skriver Brottsförebyggande rådet i sin rapport.

Hela rapporten kan läsas här.

Ny statistik för anmälda brott

Statistiken över anmälda brott består av ärendeinflödet till Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten. Den visar antalet händelser som anmälts och registrerats som brott hos dessa myndigheter.

  • Anmälningar för personbrott har ökat med 34 brott, vilket är mindre än en procent.
  • Av personbrotten har anmälningarna för misshandelsbrott minskat med 2 procent, och ofredanden med 9 procent.
  • Olaga hot har ökat med 1 procent, och våldtäkter med 4 procent.
  • Rattfylleribrott har ökat med 1 procent, och narkotikabrott med 3 procent. Drograttfylla har ökat med 6 procent.
  • Bilbrotten har minskat med 7 procent, och bostadsinbrotten har minskat med 16 procent. De innefattar både stölder av fordon, och stölder ur och från fordon.

Källa: Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.