Nu kommenterar Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) tillsammans med Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod uppgifterna i dokumentären. Foto: Anders Wiklund/TT

Ann Linde: Vi är djupt oroade över innehållet i dokumentären

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kommenterar nu tillsammans med Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod uppgifterna i dokumentären om Nordkoreas hemliga vapenaffärer. I ett gemensamt uttalande säger de att de ”är djupt oroade” av vad som framkommit och att uppgifterna ska granskas och lyftas i FN:s sanktionskommitté.

Det är i den nya dokumentärfilmen ”Mullvaden: Undercover i Nordkorea” som Nordkoreas hemliga vapenaffärer för första gången visas på film. Det hela har möjliggjorts tack vare den dansk mullvaden Ulrich Larsen som under elva år har infiltrerat diktaturen och lyckats dokumentera möten och otillåtna exporter med både dold och öppen kamera.

Nu kommenterar Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) tillsammans med Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod uppgfiterna.

I ett gemensamt uttalande på danska utrikesdepartementets hemsida skriver de båda på engelska att de är ”djupt oroade”.

”Vi är djupt oroade över innehållet i dokumentären The Mole, vilken berör en mängd aktiviteter relaterade till Nordkorea”.

De uppger vidare:

”Som svar på denna oro har vi beslutat att uppmärksamma dokumentären i FN:s sanktionskommitté. Vi kommer också att väcka frågan inom EU”.

”Väcker en rad problematiska frågor”

De skriver även att sanktionerna som upprättats av FN:s säkerhetsråd som svar på Nordkoreas kärnvapenprogram och aktiviteter måste respekteras och upprätthållas. Och att uppgifterna i dokumentären väcker en rad djupt problematiska frågor och oro.

”Vi vill vara väldigt tydliga – det är Nordkoreas och alla andra staters plikt att lyssna till och implementera sanktionerna som införts mot Nordkorea.”

De uppger att innehållet nu ska analyseras och att de i nuläget inte kan bedöma vilka åtgärder som kan bli aktuella.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.