Ann Linde: Sverige utvisar tre ryska diplomater

Uppdaterad
Publicerad

Tre ryska diplomater utvisas från Sverige meddelade utrikesminister Ann Linde (S) på tisdagen. Beskedet kom efter att flera länder redan meddelat att ryska diplomater i deras länder kommer betecknas som ”icke önskvärda”.

– Det är uppenbart att krigsbrott begåtts av Ryssland i Ukraina, sade utrikesminister Ann Linde på en presskonferens och meddelar att Rysslands ambassadör har kallats upp till Utrikesdepartementet för att ta emot Sverige och EU:s ”kraftfulla fördömande.”

Flera länder har tagit beslut om att utvisa ryska diplomater efter att bland annat civila dödats och massgravar hittats i ukrainska staden Butja som varit belägrad av Ryssland. På tisdagens presskonferens kom även besked från Sverige.

Kriget i Ukraina

– UD har i dag beslutat att utvisa tre ryska diplomater som inte arbetar i Sverige i enlighet med Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser, säger Linde och konstaterar att säkerhetspolisen tillsammans med andra myndigheter inom totalförsvaret sett en breddad och förhöjd hotbild från främmande makt – framförallt från Ryssland.

– Hotbilden är både militär och civil och riktar sig mot Sveriges ekonomiska, politiska beslutsfattande grund-, fri- och rättigheter och vår terroritella intigritet.

”Inte en lätt sak att utvisa diplomater”

Totalt finns det 35 ryska diplomater i Sverige enligt Utrikesdepartementet och enligt Säkerhetspolisens bedömning bedriver var tredje av dem underrättelseverksamhet. Säpo vill dock inte uttala sig om ett exakt antal.

Varför Sverige inte utvisar fler än tre diplomater motiverar Linde med att det leder till konsekvenser.

– Det är inte en lätt sak att utvisa diplomater och det får alltid konsekvenser även på våra egna ambassad och vårt egna generalkonsulat, vi måste alltid väga våra egna intressen mot att vi nu bedömer att det är nödvändigt att utvisa en del. Men det utesluter inte på något sätt att vi kan komma att utvisa flera, som i så fall inte följer Wienkonventionen.

De tre diplomaterna som nu kommer att utvisas motiverar Linde med att det ”är helt klart att de bedriver illegal underrättelseverksamhet i Sverige.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet