Ann Linde: Utesluter inte sanktioner mot Belarus

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde varnar för att sanktioner kan bli aktuellt om Belarus inte genast släpper de oppositionella som frihetsberövats i samband med protesterna mot söndagens valresultat.

– Det som hänt är helt förfärligt. Dels alla arresteringar och det våld som använts, till och med dödligt våld, efter det här valet som vare sig varit fritt eller rättvist, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Under tisdagen har Linde tillsammans med sina utrikesministerkollegor i Norden och Baltikum sammanfattat ett skarpt uttalande där man kräver att Belarus ska släppa de demonstranter som gripits. Samma uppmaning kommer också från EU.

– Jag utesluter inte att vi blir tvungna att sätta in nya sanktioner, det håller på att diskuteras i EU-kretsen.

– Det kan handla om riktade sanktioner mot människor som varit ansvariga för valet, och dem som har ansvar för våldet mot demonstranterna, säger Ann Linde i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.