EU- och handelsminister Ann Linde (S) och statsminister Stefan Löfven. Foto: TT

Ann Linde duckar på frågan om när hon informerade statsministern om IT-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

EU- och handelsminister Ann Linde (S) duckar på frågan om när hon informerade statsministern om Transportstyrelsens säkerhetsbrister. Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark är kritisk.

– Det finns all rimlighet att redan nu lägga korten på bordet, säger han.

I september 2015 var Ann Linde statssekreterare under dåvarande inrikesminister Anders Ygeman (S). Trots att Säpo informerade henne om misstänkta säkerhetsbrister inom Transportstyrelsen förde hon inte informationen vidare till sin chef, utan Anders Ygeman fick vetskap om bristerna först i januari 2016.

– Vid det här tillfället var det bara en indikation på att något kunde gå fel i själva outsourcingen. Man ville inleda ett tillsynsförfarande, säger hon till SVT Nyheter och fortsätter:

IT-skandalen

– I slutet av hösten tyckte Säpo att det här är oroväckande. Då gavs också information till näringsdepartementet.

LÄS MER: Ann Linde kände till IT-bristerna 2015

Vill inte svara

I början av 2016 informerade hon även försvarsdepartementet. Däremot vill hon inte svara på när hon informerade statsrådsberedningen, där statsministerns kansli finns. Hon säger att hon först ska informera konstitutionsutskottet och eventuellt försvarsutskottet.

Är det bara för att skydda statsministern som du vill vänta med den kommentaren?

– Nej, absolut inte.

LÄS MER: KD vill kalla Ann Linde till försvarsutskottet

Som svar på varför hon inte informerade statsrådsberedningen tidigare, säger hon:

– Om Säpo hade sagt att nu behöver vi att regeringen går in, hade vi omedelbart gått in. Men det läget hade vi inte, utan Säpo rekommenderade Transportstyrelsen att göra olika åtgärder för att täppa till de eventuella läckage som skulle kunna ske.

Enligt Ann Linde ska statsministern inte ha fått informationen tidigare än i januari 2017, som han har uppgett.

Köper inte förklaringen

Men Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark köper inte den förklaringen.

– Det finns all rimlighet att redan nu lägga korten på bordet, det här är inte sekretessklassat material. Här pratar alla om att det handlar om rikets säkerhet och ingen, ingen verkar ha velat informera Sveriges statsminister, säger han.

LÄS MER: Varför ska jag bry mig om minister Ann Linde

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IT-skandalen

Mer i ämnet