Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Osmo Vallos dotter berättar om dödsbeskedet: ”Jag släpper telefonen och bara bryter ihop.” Foto: SVT

Ann-Maris pappa dog under polisingripande – ”Hela livet kommer han saknas”

Publicerad

Nästan 30 år efter Osmo Vallos död har fortfarande ingen ställts till svars. I år skulle han ha fyllt 70 år.

– Han saknas i mitt liv, han saknas i mina barns liv. De fick ingen morfar. Hela livet kommer han saknas, säger Osmo Vallos dotter Ann-Mari Kucan i SVT:s nya serie Svenska scoop.

Det var i samband med ett polisingripande i Karlstad 1995 som Osmo Vallo, 41, dog. Flera vittnen har berättat om övervåld och hur en polisman trampat på Osmo Vallos rygg, när han låg på mage med händerna fängslade på ryggen.

På platsen konstaterade polisen att Osmo Vallo hade svag eller ingen puls. Han bars in i en polisbil och fördes till centralsjukhuset i Karlstad, men dödförklarades kort där efter. Dödsorsaken var dock okänd, enligt obduktionsprotokollet.

Dödsorsaken fastställdes efter tre år

Först efter en stor granskning i SVT:s förlaga till Uppdrag granskning, Striptease, och att familjen krävt ytterligare obduktioner, fastställdes dödsorsaken av rättsmedicinalverket: Vallo dog av skadorna han fick vid polisingripandet.

Men rättsläkare som tidigare varit inblandade i fallet var kritiska. Socialstyrelsens rättsliga råd rev till sist upp dödsorsaken och menade att man inte med säkerhet kunde konstatera att polisernas våld orsakat dödsfallet.

Journalisterna Janne Josefsson och Hannes Råstam tilldelades Stora journalistpriset för sin granskning. Trots journalisternas avslöjanden, sju års utredningar och tre obduktioner har ingen ställts till svars för Osmo Vallos död.

Efter en utredning på uppdrag av regeringen fick berörda myndigheter svidande kritik för sitt agerande. I SVT:s nya serie Svenska scoop görs en djupdykning i det uppmärksammade fallet som ledde till förändrade rutiner i polisens arbete.

Se Svenska scoop i SVT Play eller på SVT 1 onsdag klockan 21.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.