Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ett dråpslag mot föräldrar” – Se debatten om kösystem i friskolor.

Anna Ekström (S): Kötiden är orättvis och segregerande

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet öppnar för förändring av kösystemet till friskolor – men att slopa det helt är inte aktuellt.

– Det är synd att man inte går hela vägen och säger nej till köer, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) i en debatt med SD:s utbildningspolitiska talesperson Patrick Reslow i SVT:s Agenda.

– Det skulle innebära ett dråpslag mot föräldrar och elever, säger Patrick Reslow.

För att få mer blandade skolor har regeringen lagt fram en utredning om att slopa kösystemet. Förslaget saknar i dagsläget majoritet i riksdagen, men i Agenda säger Annie Lööf (C) att hälften av skolans platser ska kunna till köplats för de skolor som väljer att göra det. Men att slopa kösystemet helt är inte aktuellt.

– Jag tycker det är väldigt bra att fler ser nackdelarna och problemen med att ha kötid som urvalsintrument. Det är orättvist och segregerande. Men det är synd att man inte går hela vägen och säger nej till köer, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Hoppas på överenskommelse

Hon vill inte svara på om regeringen är beredda att mötas halvvägs när det kommer till kösystemet, men säger sig ha gott hopp om att nå en överenskommelse i frågan.

– Nackdelen att ha en halv kö är att det kommer att vara väldigt orättvist för de barn vars föräldrar inte kan hålla minutkoll på ett släpp av kötider. Det kommer att missgynna barn med föräldrar som är busschaufförer och gynna barn vars föräldrar är konsulter, säger Anna Ekström.

Enligt Patrick Reslow (SD) skulle ett slopat kösystem innebära ett dråpslag mot föräldrar och elever.

– Vi har omfattande problem med ordning och många som går ut nionde klass med ofullständiga betyg. Den enda anledningen till att regeringen föreslår det här är att man vill använda barn som integrationsverktyg, säger Patrick Reslow.

SD: Borde fokusera på problemskolorna

Anna Ekström håller med om att földrar ska kunna ha önskemål om var deras barn ska gå i skolan.

– Men att låta kötid vara ett urvalsinstrument är att be om segregation och orättvisa, säger Anna Ekström.

Patrick Reslow menar att det inte finns någonting som pekar på att lottning och kvotering kommer att leda till bättre skolresultat.

– Anna Ekström borde fokusera på är att komma till rätta med problemen på de skolor som elever och föräldrar söker sig bort ifrån, säger Patrick Reslow.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer