Foto: SVT

Anna hotades efter sin polisanmälan

Uppdaterad
Publicerad

Anna blev hotad av en person i hennes närhet efter att hon polisanmält mannen för ett misstänkt brott.

-När den här personen fick reda att jag jag gjort en polisanmälan kom hotet.  Då ville han tysta mig,  då sa han att han skulle se till att jag aldrig kom till rättegången. Det var så fruktansvärt obehagligt att jag ångrade att jag polisanmält honom, säger Anna.

Mannen greps av polisen men släpptes senare. När rättegångsdagen kom trodde Anna att att hon äntligen skulle få upprättelse, men så blev det inte.

Hon tvingades sitta i samma väntrum i domstolen som gärningsmannen och hans kamrater som trakasserade och hånade henne utan att någon ingrep.

-Det var inte så att jag trodde att de skulle hoppa på mig, men det var så obehagligt , så fruktansvärt obehagligt. Något jag aldrig önskar uppleva igen.

Inte ovanligt

Annas upplevelse av rättssystemet är inget ovanligt. En majoritet,  61 procent av de åklagare, brottsmålsadvokater, advokater och domare som svarat SVT:s stora enkät,  är överens om att skyddet och bemötandet av vittnen och brottsoffer i domstolar måste förbättras till exempel genom skilda väntrum för brottsoffer och gärningsmän.

Ingela Hessius är advokat med många års erfarenhet.

-Det här är sånt som har diskuterats under lång tid . Det finns ju domstolar som man inte får ändra eller bygga om men det som är förvånansvärt är att de nya domstolarna är likadana. Att det bara finns en ingång, att man sitter tillsammans .

Justitieminister Beatrice Ask säger att rättsväsendet måste bli bättre på att ta hand om vittnen och brottsoffer.

Tilltron till rättssystemet vacklar

-Jag tycker att vi hela tiden behöver förbättra vittnesstödsverksamheten på olika sätt. Det är väldigt olika och vi måste utgå från varje enskild individ.

-Det måste vara ett stöd som finns, dels när man möter polisen och där finns det ett brottsofferarbete som sysslar med vittnesstöd . Men det gäller hela rättskedjan och jag tror inte att det finns en enda sak som behöver göras utan vi kan hela tiden bli bättre.

Mannen som hotade Anna dömdes till fängelse men Annas tilltro till rättsystemet vacklar:

-Jag trodde det skulle vara mycket enklare att genomföra en rättsprocess i vårt trygga land.

Fotnot: Anna är ett fingerat namn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anonyma vittnen

Mer i ämnet