Foto: Anders Wiklund/TT

Danska regeringen vill tillåta anonyma vittnen

Uppdaterad
Publicerad

För att skydda vittnen som riskerar hot och repressalier, föreslår Danmarks justitieminister Søren Pape Poulsen (Konservative), att det ska bli möjligt att vittna via videolänk. Regeringen vill också se till att vittnenas identitet inte röjs i polisrapporter.

Förslaget välkomnas av Socialdemokratiet och Dansk Folkeparti, men sågas av försvarsadvokater, skriver DR Nyheder.

– Om man ska kunna försvara någon på rätt sätt är det nödvändigt att man har möjlighet att få veta vad man försvarar sig mot. Om andra rättigheter gäller för åtalade för att man bedömer att vidkommande är gängmedlem, då snedvrider man rättssäkerheten, säger Kristian Mølgaard, ordförande för Landsforeningen af forsvarsadvokater, till DR.

Andra är mer positiva till de tio punkter som justitieministern lagt fram för att stärka vittnesskyddet i rättegångar. Både Socialdemokratiet och Dansk Folkeparti menar att det länge funnits behov av detta, inte minst i arbetet mot gängbrottslighet.

– Självklart betyder rättssäkerheten väldigt mycket, men man får inte blunda för att det funnits en fruktansvärd press på riktigt många vittnen. Och det är en av de saker som hindrar oss från att kunna låsa in några av de allra värsta kriminella, säger Peter Kofod Poulsen, Dansk Folkepartis talesperson i juridiska frågor, till DR Nyheder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anonyma vittnen

Mer i ämnet