Foto: SVT

Efter vittnesmålet lever ”Mikael” i ständig skräck

Uppdaterad
Publicerad

”Mikael” bor på hemlig ort med ny identitet och polisskydd. Han lever med ett hot dygnet runt efter att ha vittnat mot den grova organiserade brottsligheten.

Vi är på väg genom ett sommarfagert landskap för att möta en man som lever under dödshot och polisskydd, efter att ha vittnat mot den grova organiserade brottsligheten. Det är en overklig känsla, som en film, men det är på riktigt. Vi ska träffas på en tillfällig mötesplats och vi kan inte visa hans ansikte. Polisen vill heller inte att vi spelar upp hans röst.

–Jag hade ett val mellan att bli mördad eller att gå till polisen. Ibland tänkte jag på självmord, men till slut insåg jag att jag inte hade något annat val än att gå till polisen för de var de enda som kunde skydda mig från att bli dödad, säger ”Mikael”, som vi kallar honom.

”Mikael” bor på hemlig ort med ny identitet och polisskydd, och har gjort det under lång tid. Han berättar hur det känns att leva med ett hot 24 timmar om dygnet – dag efter dag – vecka efter vecka. Om rädslan och oron.

–Det är nätterna som är värst, jag dricker kopp efter kopp med starkt kaffe och läsk för att hålla mig vaken. Jag får såna tankar att de skall ta sig in i min bostad under natten. Sen somnar jag på morgonen och sover bort hela dagen ... Sen går jag ut och handlar. När jag kommer hem tränar jag ... Jag har ett löparband hemma och sen tillbringar jag hela kvällarna och nätterna framför teven eller datorn, säger Mikael”.

–Mitt liv är värre än för dem som sitter i fängelse ... De vet i alla fall när de kommer ut men jag vet ingenting om min framtid, hur länge det här kommer att hålla på.

På den hemliga platsen fortsätter ”Mikael” att berätta, men när han blir alltför detaljerad om sina vanor griper polisen in. Detaljerna kan avslöja honom. Och när vi frågar om hans familj blir det också problem.

–Jag kan inte svara på din fråga. De kan göra vad som helst ... Om de inte kan komma åt mig, kan de gå på mina närmaste ... min familj. Därför kan jag inte svara på din fråga”

Tror du att de kommer att fortsätta jaga dig?

–De här kriminella kommer bara bli farligare och farligare ... Jag tror inte att de kommer att ge upp försöken att hitta mig.

Någonsin?

–Nej ... aldrig.

Se justitieminister Beatrice Ask reagera på SVT:s undersökning i Aktuellt 21.00.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anonyma vittnen

Mer i ämnet