Anna Kettner(S), fd landstingspolitiker Foto: Scanpix

Landstingspolitiker får jättepensioner

Uppdaterad
Publicerad

Landstingspolitiker som slutat kan få hundratusentals kronor i pension, utan krav på att söka nya jobb. Trots att man inte ens fyllt 50 år.

Tidigare i år har SVT granskat villkoren för före detta heltidspolitiker i kommunerna. Ofta rör det sig om generösa avtal där man kan få hundratusentals kronor om året långt in i framtiden.

Nu har vi granskat villkoren för tidigare heltidspolitiker i landstingen, och frågan är om inte villkoren där är ännu bättre än i kommunerna. Förra året fick ett nittiotal före detta politiker 19 miljoner kronor i visstidspension. Detta trots att många av dem har långt kvar till den riktiga pensionen.

SVT granskar politikers pensioner

Var tionde var bara 50 år eller yngre, ändå kan de fortsätta få pension långt in i framtiden. Det finns inga krav på motprestationer som till exempel jobbsökande.

Mest av alla fick förra landstingsrådet i Stockholm Maria Wallhager Neckman (FP), 53 år ung. Förra året fick hon 650.000 kronor i visstidspension – och fram till 2024 kan hon få ytterligare 7,5 miljoner.

Anna Kettner (S), också Stockholms läns landsting, är 51 år. Förra året fick hon ungefär 510.000 kronor och kan få nästan 7 miljoner kronor till i visstidspension fram till 2026.

– Jag tänker inte kommentera det, så är det. Det får lönekontoret göra. Jag jobbar och har löneavdrag från pensionen, säger Anna Kettner till SVT.

44 år – 380.000 i pension

Johnny Petersson (V), tidigare landstingsråd i Kalmar Län är 44 år och fick förra året 380.000 kronor i pension. I den takten kan han få ut nästan 8 miljoner i visstidspension till år 2033. Johnny Petersson har inte gått att nå för en kommentar, men partikamrater i hemmadistriktet är kritiska.

– Det är ett bedrövligt agerande. Han fjärmar sig från den vanliga människan på ett sätt som Vänsterpartiet inte har råd att göra, säger Ulf Åman som är ordförande för Vänsterpartiet i Oskarshamn.

Yngst av alla är Thomas Andersson (C), tidigare i Jämtlands läns landsting. Han är 40 år. Förra året fick han bara 70.000 i pension – men det kan han fortsätta få i 25 år, tills 2037.

Visstidspensionerna följer i allmänhet riktlinjerna från Sveriges kommuner och landsting. Enligt kritikerna är villkoren orimligt goda och skiljer sig för mycket från vanliga medborgares. Men förespråkarna menar att så här goda villkor behövs för att kunna locka dugliga personer att bli politiker.

Lars Berge Kleber (C) är 63 år och tidigare landstingsråd i Örebro läns landsting. Han tycker att goda villkor behövs. Själv fick han 390.000 kronor i visstidspension förra året.

– Jag kan förstå att det här sticker i ögonen på folk, men jag tror att man måste ha den här typen av trygghetssystem. Annars är risken att vi får politiker som tillhör en elit, som anser att de har möjlighet, vi får politiska broilers helt enkelt, istället för vanliga människor, säger han.

Nu utreder SKL nya riktlinjer, men avvaktar att riksdagen ska bli klar med sin utredning av riksdagsledamöternas ersättning. Den väntas komma med sitt förslag tidigt nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet