Anna Kinberg Batra meddelade på en pressträff på fredagen att hon avgår som Moderaternas partiledare. Foto: TT

Anna Kinberg Batra avgår som partiledare för Moderaterna

Uppdaterad
Publicerad

Anna Kinberg Batra avgår som partiledare för Moderaterna. Beskedet kommer efter att elva partidistrikt sagt att de vill ha en ny M-ledare. Kinberg Batra fattade beslutet i går kväll, säger hon.

– När det inte går att få presentera politiken, då går det inte heller att sitta kvar.

Efter månader av kritik och en intensiv vecka av avgångskrav, som kulminerade i att 11 av 22 partidistrikt krävde M-ledarens avgång på torsdagen, kallade Anna Kinberg Batra till presskonferens på fredagsmorgonen.

Efter en lång inledning om Moderaternas, regeringens och Sveriges utmaningar kom beskedet som det hade spekulerats så mycket om.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

– För att kunna lösa uppgiften och leda oss hela vägen till en ny regering måste förutsättningarna finnas. Det är min bedömning att de inte gör det längre. Jag har därför meddelat valberedningen att jag lämnar uppdraget som partiledare, säger Anna Kinberg Batra.

Kängan till kollegorna: ”Självskadepolitik”

Anna Kinberg Batra säger att hon hade fattat beslutet på torsdagskvällen.

– Jag har försökt lösa uppgiften och vända läget som vi är i nu. Men när det inte går att få presentera politiken, då går det heller inte att sitta kvar, säger Anna Kinberg Batra.

På presskonferensen passade hon också på att ge en känga till sina partikamrater.

– Det är för många moderater som bara ägnar sig åt det som kan beskrivas som självskadepolitik. Jag är besviken på vår situation, säger Kinberg Batra.

”Hoppas min dotter får se kvinnlig statsminister”

Kinberg Batra tackade dem som stöttat henne, och hon tackade också sina allianskollegor som stöttat henne ”i vått och torrt”.

– Jag kommer att sakna vår gemenskap som personer, säger hon.

Hon säger sig vara stolt över att ha varit den första kvinnan som lett Moderaterna, men att hon också de senaste tre åren påmints om att män och kvinnor behandlas olika i politiken.

– Jag hoppas min dotter kan uppleva att Sverige får sin första kvinnliga statsminister.

LÄS MER: Gudrun Schyman: Kvinnliga partiledare blir hårdare bedömda

Ångrar inte att hon närmade sig SD

Moderaterna har haft en längre tids motvind i opinionen. För en dryg vecka sedan kom nya siffror från SVT/Novus där Moderaterna fick rekordlåga 15,2 procent – 8,1 procentenheter under valresultatet 2014.

Att Anna Kinberg Batra öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna tros vara en sak som lett till det sämre väljarstödet. Men Kinberg Batra ångrar inte att hon öppnade dörren för SD.

– Att ta tag i besvärliga frågor betyder också att ta sina smällar. Men jag ångrar absolut inte mina ställningstaganden. Att söka stöd i hela Sveriges riksdag för sin politik och stå för sin politik, det ångrar jag absolut inte.

Blir det Kristersson, Svantesson – eller en joker?

Det är oklart vem som blir hennes ersättare. Den förre försvarsministern Mikael Odenberg sa på torsdagen att han skulle tacka ja om han fick erbjudandet, men ses som en joker i sammanhanget.

De hetaste kandidaterna är exministrarna Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson, enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Anna Kinberg Batra vill inte spekulera i vem som blir hennes efterträdare.

– En sak är viktig, oavsett vem det blir, det är att hela partiet sluter upp.

På söndag träffas Moderaternas valberedning för att inleda processen med att utse en ny partiledare, enligt uppgift till SVT Nyheter.

LÄS MER: De här kan ta över partiledarrollen

Fakta

FAKTA: Anna Kinberg Batra

  • Anna Kinberg Batra, född 1970, är riksdagsledamot för Moderaterna sedan 2006 och var det även 2001-02.
  • I riksdagen har hon suttit i bland annat skatteutskottet, näringsutskottet, finansutskottet, EU-nämnden, krigsdelegationen samt utrikesnämnden och riksdagsstyrelsen.
  • Hon blev partiledare efter att Fredrik Reinfeldt avgått efter valförlusten 2014. 2010 blev Kinberg Batra partiets gruppledare i riksdagen. Hon är också Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.
  • Kinberg Batra har också varit både landstings- och kommunpolitiker.
  • När hon 1998 kandiderade till riksdagen blev hon känd för sitt uttalande om att ”stockholmare är smartare än lantisar”. Det har hon sedan gjort avbön ifrån. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet