• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Per Nilsson (M), opinion- och analyschef menar att Moderaterna har till och med valdagen på sig att vända partiets nedåtgående trend. Foto: TT

M:s nya bottenrekord 395 dagar innan valet

Uppdaterad
Publicerad

I Novus senaste opinionsmätning fortsätter Moderaterna att sjunka. Det nya bottenrekordet ligger på 15,2 procent. Samtidigt plockar Socialdemokraterna fler röster.- Vi är ju långt ifrån nöjda med det här men det är långt kvar till valet och det är valdagen som räknas, säger Per Nilsson, opinion- och analyschef för Moderaterna.

För Moderaterna fortsätter väljarstödet att sjunka allt lägre. Nu ligger partiet med 15,2 procent bara tre procentenheter ifrån Centerpartiet.

LÄS MER: Moderaterna och Centerpartiet snart lika stora

– Nu är det bara en sak som gäller och det är hårt arbete. Sverige behöver mer moderat politik och det är det vi ska jobba för, säger Per Nilsson, opinion- och analyschef för Moderaterna.

Blev ni förvånade över resultatet?

– Opinionsutveckling och opinionsförändring tar tid och vi har ju haft en nedåtgående trend i egentligen över ett år. Om man följt opinion och politik länge så vet man att det här brukar ta tid så att säga.

Hur lång tid har ni på er att få det att vända?

– Egentligen är det ju väldigt tydligt, det är 395 dagar, det är så långt det är kvar till valet och det är valdagen som räknas, säger Per Nilsson.

Politiken i fokus

Enligt Per Nilsson är partiet medvetna om vilka utmaningar och problem som många människor ser i Sverige och som man vill lösa. För att vända den nedåtgående trenden läggs allt fokus på politiken.

LÄS MER: Novus: Socialdemokraterna orubbat trots IT-skandalen

– Folk är missnöjda med regeringen gällande allt ifrån hur integrationen fungerar till trygghet och lag och ordning samt säkerhetsfrågor. Där kommer ju såklart den senaste frågan in om säkerhetsskandalen. Så huvudfokus kommer ligga på de stora samhällsproblem som landet har trots att det går väldigt bra för Sverige just nu.

Kan Anna Kinberg Batra sitta kvar som partiledare om det här fortsätter?

– Ja, det är ju valdagen som räknas. Man ska vara ödmjuk inför opinionsutvecklingen och opinionsmätningar men det är valdagen som är det som betyder någonting på riktigt, säger Per Nilsson.

Mer moderat politik

De borgerliga väljarna har ändå visat ett missnöje mot Moderaterna, vilket syns i den senaste väljarbarometern. Enligt Per Nilsson är det trots det fyra av tio som skulle rösta på partiet.

– Jag ser det här som att väljarna säger att det är missnöjda med hur vi framstår just nu. Det finns en besvikelse kring att regeringen fått genomföra för mycket av sin politik och att M och Alliansen inte stått upp för sina frågor. De vill se mer moderat politik, att vi gör mer saker mot regeringen och för Sverige framåt helt enkelt.

Socialdemokraterna stiger

Sveriges fortsatt största parti är fortfarande Socialdemokraterna som fortsätter att plocka röster. I augusti ligger partiet just nu på 29,3 procentenheter vilket närmar sig de 31,01 procent av rösterna som partiet kammade hem i valet 2014.

LÄS MER: Så har stödet för ditt parti ändrats genom åren

I ett mejl till SVT Nyheter skriver Socialdemokraterna partisekreterare Lena Rådström Baastad följande:

”Jag är glad över vårt ökande stöd och vi kommer att anstränga oss än mer framöver för att vinna väljarnas förtroende. Mätningen är en bekräftelse på att väljarna uppskattar vårt arbete med att utveckla den svenska modellen. Moderaternas fokus på det politiska spelet går inte hem hos väljarna.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.