Foto: TT

Ny mätning: Moderaterna och Centerpartiet snart lika stora

Uppdaterad
Publicerad

Raset för Moderaterna fortsätter. I DN/Ipsos för maj får partiet bara 15 procent medan Centern hamnar på 13 procent.

Enligt Ipsos analyschef David Ahlin går det inte att statistiskt sett säga med säkerhet att Moderaterna är större än Centern. Samtidigt drar Sverigedemokraterna ifrån Moderaterna och hamnar på 19 procent.

LÄS MER: Centerpartiet hålls uppe av Annie Lööf

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

– Moderaterna är i en förtroendekris. Det handlar både om förtroendet för partiledaren och om förtroendet för Moderaterna som ett statsbärande parti som när som helst kan ta över regeringsmakten och styra Sverige, säger David Ahlin, till DN.

MP lika stora som FI

Miljöpartiets nedåtgående kurva fortsätter och partiet hamnar nu med 3 procent under riksdagsspärren. Partiet är nu lika stora som Feministiskt initiativ. Samtidigt lyckas Kristdemokraterna ta sig upp för andra mätningen i rad till just spärren på 4 procent. Socialdemokraterna backar från 29 till 26 procent medan Liberalerna ökar från 6 till 7 procent. Även Vänsterpartiet ökar en procentenhet till 9 procent.

LÄS MER: Förtroendet för Kinberg Batra rasar

Sammantaget får Alliansen 40 procent mot 38 procent för de rödgröna. Det framgår inte av undersökningen vilka förändringar som är statistiskt säkerställda.

– Den här förändringen av styrkeförhållandena mellan partierna som skett framför allt det senaste halvåret innebär nya förutsättningar för nästa regeringsbildning, säger David Ahlin, till DN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M-ledaren Anna Kinberg Batras avgång

Mer i ämnet