Centerpartiet hålls uppe av Annie Lööf

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna rankas av väljarna som bästa parti i 16 sakfrågor. Moderaterna anses vara bäst på åtta. Trots höga opinionssiffror anses Centerpartiet och Sverigedemokraterna bara vara bäst på en fråga var.

2014 när det senast var riksdagsval i Sverige hade Moderaterna och Socialdemokraterna ungefär lika många sakfrågor där väljarna ansåg att de var bästa parti.

– Vid förra valåret var det jämnt, men sedan dess har Moderaterna tappat mycket och Socialdemokraterna vunnit många frågor, säger Torbjörn Sjöström på Novus, som åt SVT Nyheter har undersökt vilka partier som anses vara bäst i olika frågor.

Centerpartiet opinionsraket – men kan rasa

Socialdemokraterna anses ha den bästa politiken för bland annat sjukvård, skola, äldreomsorg och sysselsättning. Moderaterna har högst förtroende vad gäller bland annat skatter, företagande och lag och ordning. Miljöpartiet anses ha den bästa miljöpolitiken och Sverigedemokraterna den bästa politiken för invandring och integration.

Trots att Centerpartiet går starkt i opinionsmätningar så har de endast högst förtroende i en fråga, regionalpolitik. En fråga som dessutom rankas som minst viktig av de 26 frågor som Novus har undersökt.

– Centerpartiet har gått som en raket i opinionen. Det beror på att de står för ett öppet samhälle och så är Annie Lööf deras starkaste kort. Men det är en tunn sak att bara ha partiledaren att luta sig emot men inga sakfrågor, säger Torbjörn Sjöström.

Fler ser SD som bästa parti för pensioner och äldre

Torbjörn Sjöström konstaterar att Sverigedemokraterna blivit ett tredje block i politiken.

– De lockar många väljare som är missnöjda med Sveriges framtid och invandringsfrågan är stark för partiet.

SD har länge ansetts vara det bästa partiet vad gäller politik för invandring och integration. Samtidigt har de fått ökat stöd även i andra frågor. Både vad gäller pensioner och äldreomsorg har SD:s politik fått ökat förtroende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer