S går framåt men M fortsätter backa – trots IT-skandalen. Foto: TTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Novus: Socialdemokraterna orubbat trots IT-skandalen

Publicerad

Miljöpartiet får bara 3,9 procent i Novus väljarbarometer för augusti och Moderaterna fortsätter sin golgatavandring och når ett nytt bottenrekord med bara 15,2 procent.
Däremot ser inte Socialdemokraterna ut att ha påverkats negativt av IT-skandalen i juli. Partiet ökar till och med något.

– Det är tydligt att Moderaterna inte blev vinnare efter det som hände på Transportstyrelsen och den politiska turbulensen därefter, säger Novus VD Torbjörn Sjöström. SVT/Novus augustimätning visar på den lägsta siffran hittills för Moderaterna. 

Stor skillnad i antal väljare

Enligt Novus tappar Moderaterna väljare till de övriga allianspartierna samtidigt som de tar tillbaka väljare från ”soffan”. Partiet har ett stöd som ligger 8,1 procentenheter under valresultatet från september 2014.

– Skillnaden i antal väljare till Sverigedemokraterna är nu ett helt Malmö, säger Torbjörn Sjöström.

Skillnaden mellan partierna är 3,5 procentenheter trots att även Sverigedemokraterna backar något i mätningen till 18,7. Även Vänsterpartiet och Liberalerna backar i mätningen.

Foto: SVT

S och KD går fram – MP backar

Samtidigt går Socialdemokraterna fram 2 procentenheter jämfört med den förra mätningen i slutet av maj och hamnar på 29,2 procent. Partiet verkar alltså inte ha påverkats negativt av IT-skandalen som ledde till att två ministrar fick gå.

LÄS MER: MP om nya siffran: ”Alldeles för lågt”

Kristdemokraterna hamnar i Novus mätning för första gången sedan 2015 över riksdagsspärren med 4,3 procent. Även Feministiskt Initiativ och Centerpartiet går fram något. 

Ställningen för de politiska blocken är 40,8 för de rödgröna och 37,8 för Alliansen, och 18,7 för Sverigedemokraterna.

Däremot tappar Miljöpartiet och ligger nu under riksdagsspärren enligt undersökningen.

ANALYS: ”Kräftgången fortsätter för ett osynligt MP”

Foto: SVT

Går att dra slutsatser

Eftersom förändringarna från förra månaden är förhållandevis små hamnar alla inom felmarginalen, men enligt Novus går det ändå att dra slutsatser av mätningen.

– Trots att det ligger inom felmarginalen så kan vi ändå som undersökare dra slutsatser kring orsaker och vad som faktiskt är verkliga händelser och vad som bara skulle kunna vara ett mätfel, säger Torbjörn Sjöström på Novus.

Så gjordes undersökningen 

Visa

I SVT/Novus väljarbarometer har 2.000 personer intervjuats på telefon om ”vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag?”

Mätningen gjordes från 31 juli till 6 augusti, alltså precis efter den dramatiska politiska turbulensen när IT-skandalen på Transportstyrelsen ledde till att Alliansen väckte misstroende mot 3 ministrar och statsminister Stefan Löfven kontrade med en regeringsombildning.  

Novus har för den senaste mätningen intervjuat 2.000 slumpmässigt utvalda personer bland alla svenskar som är röstberättigade. 

Andelen osäkra väljare är 6,2 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer