Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind och språkrör Isabella Lövin. Foto: TT

MP under riksdagsspärren i ny väljarbarometer

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren enligt Novus senaste väljarbarometer för augusti. Partiet får bara 3,9 procent.

– Det är en alldeles för låg siffra, säger Amanda Lind, Miljöpartiets partisekreterare.

I Novus senaste undersökning om partistöd fortsätter Miljöpartiet att backa. Med 3,9 procent hamnar partiet under riksdagsspärren. Trots det tror partisekreterare Amanda Lind att det går att vända innan valet.

LÄS MER: Hur skulle svenska folket rösta om det var val idag?

– Det är en alldeles för låg siffra. Jag är övertygad om att vi kommer att vända det här fram till valet, säger Lind.

Varför tappar ni?

– När man sitter i regeringen och är med och styr blir det kompromisser och man kan inte fullt ut få igenom sin politik.

Ingen enskild händelse

Amanda Lind vill inte peka ut några enskilda händelser som kan ha haft en avgörande betydelse för att partiet tappar väljare.

LÄS MER: Opinion: Kräftgången fortsätter för ett osynligt MP

– Vi har haft utmaningar och en delvis turbulent period under den här tiden i regeringen. Vi har ändå legat relativt stabilt det här året men på en för låg siffra, men jag är övertygad om att vi kan vända det.

Kan vara betydande

Eftersom förändringarna som undersökningen visar på från förra månaden är förhållandevis små hamnar alla inom felmarginalen, men enligt Novus går det ändå att dra slutsatser av mätningen.

LÄS MER: Novus: Socialdemokraterna orubbat trots IT-skandalen

– Trots att det ligger inom felmarginalen så kan vi ändå som undersökare dra slutsatser kring orsaker och vad som faktiskt är verkliga händelser och vad som bara skulle kunna vara ett mätfel, säger Torbjörn Sjöström på Novus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.