Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mats Knutson: Därför kommer Kinberg Batra kritiseras av JO. Foto: Anders Wiklund/TT

Anna Kinberg Batra hänger löst

Publicerad
Analys ·

Anna Kinberg Batra hänger löst som landshövding i Stockholm. Skulle nya graverande uppgifter komma fram, eller om JO:s kritik uppfattas som hård, lär Ulf Kristersson ta sin hand ifrån henne.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Anna Kinberg Batras rekryteringar till Länsstyrelsen i Stockholm har väckt stor uppmärksamhet. JO granskar flera av dem, samtidigt som interna utredningar pågår vid Länsstyrelsen.

Väljer regeringen att skilja henne från sitt uppdrag är det inte första gången en regering fattar ett sådant beslut. Det har skett flera gånger tidigare.

Samtidigt är det känsligt för den moderatledda regeringen att ge Anna Kinberg Batra sparken. Hon har redan avsatts en gång som moderatledare och efterträddes då av den nuvarande statsministern Ulf Kristersson. En annan sak som kan rädda henne är att posten som landshövding har begränsad politisk betydelse för regeringen.

Å andra sidan är pressen utifrån stor. Hon anklagas för vänskapskorruption genom att ha gynnat vänner och bekanta. Det är allvarliga anklagelser som skadar förtroendet för henne, och som regeringen kan hänvisa till om den väljer att skilja henne från sitt uppdrag.

Hennes agerande kommer också med all sannolikhet att kritiseras av JO. Hur hård den kritiken blir och hur den formuleras kan bli avgörande för hennes öde som landshövding. Detsamma gäller om nya graverande uppgifter avslöjas om hennes sätt att leda Länsstyrelsen. Då, om inte förr, lär regeringens tålamod med henne vara över.

Mycket talar för att Anna Kinberg Batra kommer att kritiseras av JO, enligt SVT:s Mats Knutson. Hör varför i videon ovan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.