Anna lämnade sin exmake. Han svarade med att ladda upp hämndporr på internet. Bilden är fingerad och Anna heter egentligen något annat. Foto: Isabell Höjman/TT

Annas ex-man laddade upp hämndporr: ”Han fattade vilket vapen han hade”

Uppdaterad
Publicerad

När Anna lämnade sin man blev han kontrollerande och efterhängsen. Ändå kunde hon inte föreställa sig att han skulle ladda upp en sexfilm på de båda på en känd porrsajt.
– Det fanns inte i min fantasi att man kan göra så mot någon man älskar och som dessutom är mamma till ens barn, säger Anna till SVT Nyheter.
Mannen är nu dömd i tingsrätten – endast en av nio dömda efter att nya hämndporrlagen infördes (på 1 100 anmälningar).

I början var allt bra.

– Då var han snäll, som alla män är. Men någonstans på vägen ändrade han sig, säger Anna, som när förhållandet blev allt sämre bestämde sig för att lämna sin man.

Hon säger att mannen blev tjurig när han inte fick som han ville och tog inte ansvar för deras barn. Till slut flyttade han ut ur lägenheten. Men då blev situationen ännu värre.

– Han började kolla mina telefonlistor och skicka telefonnummer till mig för att kolla vilka jag träffade. Det där höll på ett tag, sedan fick jag plötsligt ett meddelande på messenger där det stod ”hoppsan, hade visst filmer kvar på telefonen”.

Hotade i flera veckor

Filmerna som mannen syftade på är filmer där paret har samlag och som Anna krävde att mannen raderade direkt efter att de spelades in.

Under flera veckor skickade mannen filmer och bilder som han hotade att lägga ut på nätet.

– Det var jävligt jobbigt, men jag trodde inte att han skulle göra det.

Hoten fortsatte fram till den dagen meddelandet kom: ”grattis, nu är du offentlig”.

”Jag kände mig smutsig”

När Anna krävde bevis för att filmen var ute skickade mannen en länk, som tog henne till en känd porrsajt där filmen låg.

– Jag fick sådan fruktansvärd ångest. Jag kände mig smutsig. Det går inte att förklara den känslan. Han har hela tiden hävdat att man inte kan se att det är jag. Du kanske inte kan göra det, men folk som känner mig och har sett mig gör det. Jag gick runt och kände mig blottad och iakttagen, säger Anna.

Hon säger att hon inte kunde föreställa sig att exmaken faktiskt skulle ladda upp filmen.

– Det fanns inte i min fantasi att man kan göra så mot någon man älskar och som dessutom är mamma till ens barn, säger hon.

När filmen var publicerad ringde Anna polisen direkt. Bemötandet från polis och rättsväsendet var bra, även om det var jobbigt att allt blev så stort.

– Det är inte lätt att sitta och prata om det här. Rättegången var nog den värsta dagen i mitt liv. Jag var inte säker på att jag skulle klara det. Alla i rättssalen skulle se filmen, men jag gick ut. Jag klarade inte av att vara där inne. Men jag hade gott stöd från åklagare och målsägarbiträde, säger hon.

”Han visste vad han gjorde”

Mannen erkände gärningarna i tingsrätten men nekade till brott, med motiveringen att ”Anna inte ska gå att identifiera”. Men när domen föll i september fälldes mannen för grovt olaga integritetsintrång. I domen kan man läsa: ”Det står också klart att den tilltalade har publicerat filmen som ett utslag av svartsjuka och hämndbegär samt att hans direkta avsikt var att utsätta målsägande för andras missaktning”.

Straffet blev nio månaders fängelse och 52 400 kronor i skadestånd.

– Det var skönt, fastän det handlar om min dotters pappa. Men det är han som gjorde valet, inte jag eller hon. Han gjorde det för att skada mig. Planerade i flera veckor och visste vad han gjorde. Han fattade vilket vapen han hade mot mig, säger Anna.

Hon säger att en stor sorg är sveket mot dottern.

– Han förstörde så mycket för henne. Alla kalas hon kommer att ha utan sin pappa närvarande. Alla gånger hon kommer fråga mig varför pappa inte kan vara med på roliga saker. Och alla gånger jag inte kan förklara varför.

Uppmanar alla att anmäla

Mannen har överklagat och domen ska prövas i hovrätten i februari nästa år. Trots att saken dras upp igen och får utrymme i media och trots att det är svårt att gå vidare och leva sitt liv är det värt att anmäla, säger Anna.

– Jag har inte ångrat en sekund att jag anmälde. Jag uppmanar alla som hamnar i samma situation att anmäla. Det är jobbigt att gå igenom, men det finns ingen som har rätt att göra så mot dig. Ingen ska kunna göra något sådant här och gå fri med det. Hade jag inte anmält hade han fortsatt och fortsatt, säger Anna.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer