Anne Lundberg: ”Blev som han ville att det skulle vara”

Uppdaterad
Publicerad

Programledaren Anne Lundberg minns sin vän Björn Natthiko Lindeblad med värme och menar att han avslutade sitt liv på det sätt han själv önskade. Hon var med när Natthiko Lindeblad samlade sina vänner i december.

– Vi firade livet. Det var en stor avskedsfest, säger Lundberg i Morgonstudion.

Vännen och journalisten Anne Lundberg beskriver Björn Natthiko Lindeblad som en mycket omtyckt, otroligt vis, vänlig men också glad, humoristisk och väldigt rolig person.

– Det är alltid tråkigt när någon man tycker mycket om går bort, samtidigt så tror jag att det här skedde helt på hans villkor. Han hade bestämt sig för att när han inte orkade mer och när kroppen inte orkade mer så skulle han göra det på ett sätt som han själv tyckte var värdigt, säger Anne Lundberg i Morgonstudion.

Natthiko Lindeblad hade den obotliga sjukdomen ALS.

– Han slogs också för detta, att man skulle få lov att avsluta sitt liv på ett värdigt sätt. Det var en av hans käpphästar faktiskt på slutet. Jag tror att efter omständigheterna så blev det ändå som han ville att det skulle vara, säger Anne Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.