• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Björn Natthiko Lindeblad blev 60 år gammal Foto: Claudio Bresciani / TT

Björn Natthiko Lindeblad är död – blev 60 år gammal

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta civilekonomen, näringslivschefen och buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad har gått bort, 60 år gammal. Han hade sjukdomen ALS, och valde att avsluta sitt liv omgiven av nära och kära.

”Om du läser det här, så har jag gått ur tiden”, skriver han i ett sista inlägg.

Björn Natthiko Lindeblad blev känd för många svenskar efter sitt Sommar i P1 2020. Där berättade han om hur han hoppade av en chefskarriär och levde som buddhistmunk i 16 år men också om hur det var att få diagnosen ALS, en obotlig sjukdom som gör att musklerna successivt förtvinar. 

– Jag kan inte vara den enda som alltid tyckt att det varit konstigt att vi inte pratar mer om döden. Så i mitt Sommar pratar jag nästan bara om döden. Min förhoppning är att du skall känna dig mer levande när du lyssnat, sa han i sitt Sommarprat.

Namnet Natthiko fick den förre detta näringslivschefen då han blev munk. Det betyder ”den som växer i visdom”.

Sagt farväl

I somras fyllde han 60 år. Det blev ingen fest på grund av pandemin och sjukdomen. Men i slutet av november berättade Björn Natthiko Lindeblad för TV4 Nyheterna att han skulle samla några av sina vänner för att fira livet – och även ta avsked.

En som var med på avskedsfesten var vännen och journalisten Anne Lundberg. Hon beskriver honom som en mycket omtyckt, otroligt vis, vänlig men också glad, humoristisk och väldigt rolig person.

– Det är alltid tråkigt när någon man tycker mycket om går bort, samtidigt så tror jag att det här skedde helt på hans villkor, säger Lundberg till Morgonstudion.

Programledaren, skribenten och nära vännen Navid Modiri förde djupa samtal med Natthiko Lindeblad, bland annat i deras gemensamma podd ”Björn & Navid”.

– Han är fortfarande väldigt närvarande, och jag minns honom med alla stunderna vi delat, alla samtal vi har haft, äventyr vi har gjort. Björn är för mig den fantastiska dansen mellan trams och allvar, säger Modiri till SVT Nyheter.

Tillsammans med Björn Natthiko Lindeblad och kollegan och vännen Caroline Bankler skrev Navid Modiri också hans självbiografi ”Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk”.

”En känsla av att vara välsignad”

Björn Natthiko Lindeblad somnade in den 17 januari i norra Halland omgiven av nära och kära.

I ett längre inlägg som publicerades på hans sociala medier tidigt på tisdagsmorgonen berättar han hur han valt att avsluta sitt liv.

”Om du läser det här, så har jag gått ur tiden.”

Natthiko Lindeblad skriver vidare:

”Jag ger mig av med en känsla av att vara välsignad, och väl förberedd inför det största och mest oförutsägbara äventyret av alla. Äventyraren i mig har inga reservationer alls.

”Tack alla ni som lyste upp mitt liv. Tack för att jag så ofta fick känna mig sedd, förstådd, uppskattad, litad på, stöttad, välkommen, ja till och med älskad. Det enda sättet den jag var nu finns kvar på, är som ett minne. I dig, och alla andra som kände mig. Det minnet gör du förstås vad du vill med.”

Han skriver också att den som vill glädja honom gärna får vårda det minnet, bland annat genom att ta del av det han lämnat efter sig, och avslutar till sist med orden:

”Med famnen full av solvarm tacksamhet, Björn Natthiko Lindeblad.”

Detta är ALS

ALS är en sjukdom som gör att armar och ben blir mer och mer förlamade. Förmågan att prata och svälja påverkas även hos många. Det går inte att bli återställd från ALS, men det finns läkemedel som lindrar några av symtomen.

Sjukdomen bryter ner nervcellerna i hjärnan och ryggmärgen som reglerar de viljemässigt styrda musklerna. Den här påverkan på nervcellerna sprider sig sedan genom nervsystemet.

ALS känner man av genom att olika kroppsdelar blir svagare. Till slut är kroppen helt förlamad och när andningsmusklerna påverkas går det inte längre att andas.

De flesta som har ALS dör inom två till fyra år efter insjuknandet. Men ungefär en av tio lever betydligt längre. De har då en betydligt långsammare utveckling av sjukdomen, som drygt 200 personer insjuknar i i Sverige varje år. De flesta som får diagnosen är mellan 50 och 70 år.

Källa: 1177

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.