Annie Lööf bryter tystnaden om Federley: ”Mycket allvarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Centerledaren Annie Lööf bryter nu tystnaden kring Fredrick Federleys (C) tidigare relation med en man som dömts för grova sexbrott mot barn. Men partiledaren är inte redo att ge besked om EU-parlamentarikerns framtid i partiet.

– Exakt hur och vilka samtal vi har haft stannar mellan oss, säger Annie Lööf.

Centerpartiets andre vice ordförande och EU-parlamentariker Fredrick Federley har fram till nyligen haft en relation med en man som tidigare dömts för flera grova brott. Det meddelade Federley själv i ett Facebook-inlägg i förra veckan, där han samtidigt berättade att han lämnar politiken på obestämd tid på grund av psykisk ohälsa.

Mannen dömdes 2014 till ett långt fängelsestraff för bland annat flera grova våldtäkter mot barn.

”De brott han har begått är rakt igenom fruktansvärda, obeskrivliga och helt oförlåtliga. Vi har nu gått skilda vägar”, skrev Federley i Facebook-inlägget.

”Sorgligt och tragiskt”

Nu kommenterar Centerledaren Annie Lööf partikamratens avslutade relation med den dömde mannen.

– Det är väldigt sorgligt och tragiskt, inte minst för Fredrick Federley personligen. Han är nu svårt sjuk och är sjukskriven under en tid framåt. Vi har pratat med honom och vi ser mycket allvarligt på de här uppgifterna, säger Annie Lööf.

– Vi kommer att prata mer med honom när det finns sådana möjligheter.

Centerledaren säger att hon fick kännedom om brotten den 23 november, tre dagar innan Federleys inlägg på Facebook. Men enligt Annie Lööf ska Federley ha känt till mannens bakgrund ”under en längre tid”.

– Det är så han har uttryckt sig till oss, säger hon.

”Stannar mellan oss”

Uppgifterna som har framkommit har skadat förtroendet för Fredrick Federley, anser Annie Lööf. Men i dagsläget vill hon inte kommentera om det är möjligt för Federley att fortsätta vara verksam inom Centerpartiet.

– Förtroendet för Fredrick Federley är skadat i och med att han har känt till de här uppgifterna om den allvarliga brottsligheten som den närstående har gjort. Men exakt hur och vilka samtal vi har haft stannar mellan oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Inrikes
Mer Nyheter