Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) debatterar om integration

Uppdaterad
Publicerad

Integrationen är bland de viktigaste frågorna för väljare visar opinionsundersökningar. Partiledarna Annie Lööf (C) och Jimmie Åkesson (SD) möttes i tisdagens Aktuellt för att debattera hur nyanlända ska integreras i samhället.

Diskussionen om språk och anpassning till det svenska samhället fick det att hetta till i debatten mellan partiledarna.

– Hur hjälper det människor att lära sig svenska om man tillmötesgår människor från andra länder på deras egna språk, eller på deras egna kultur? sa Jimmie Åkesson, som anser att det svenska samhället inte ska anpassa sig efter nyanlända, utan tvärt om.

– Det är det som skiljer oss åt. Du vill ha en assimilering där alla ska stöpas i samma form. Det är viktigt att människor ska lära sig svenska, men det är också viktigt att man ska kunna tillämpa sin kultur, sade Annie Lööf, som menar att integrationen och bevarandet av den egna kulturen kan ske parallellt.

Överens i det praktiska

Om det var det ideologiska samtalet som gjorde avståndet mellan partiledarna påtagligt, var det de praktiska politiska förslagen som visade på deras likheter.

I både frågan om att omvandla arbetsförmedlingen och att tredubbla RUT-avdraget stod de enade.

– Där är vi överens, men det räcker inte. Du kommer inte få ett jobb i Sverige om du inte kan språket eller om du säger att sharialagar ska gälla i svensk domstol, sade Åkesson.

– Vi vill ha språk och jobb för asylsökande och det säger SD nej till. Vi måste sänka trösklarna för att få en snabbare och mer intensiv integration, svarade Lööf, som vill se en svenskundervisning redan när asylansökan görs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet