Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson (SD) presenterar partiets nya talespersoner Henrik Vinge och Ebba Hermansson vid en pressträff i Riksdagens presscenter Foto: Hanna Franzén/TT

SD ska lyfta integration och jämställdhet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas avgående presschef Henrik Vinge blir ny talesperson för integration och Ungsvenskarnas förbundssekreterare Ebba Hermansson blir jämställdhetspolitisk talesperson.

Ebba Hermansson (SD), som inte vill kalla sig feminist, säger att hon vill lyfta frågor om unga kvinnors psykiska ohälsa och kvinnors trygghet. Hon tycker att partiets jämställdhetspolitik som den ser ut nu är bra och vill fundera ett tag innan hon vill ta ställning till om ändringar behövs.

Hon försvarar partiets linje att gränsen för fri abort ska sänkas från dagens 18 veckor till tolv.

Val 2018 – #dinröst

– Jag har inga problem med den, och anser att det handlar om omsorg om kvinnan. Det är ett betydligt större ingrepp att göra det efter vecka 12 veckor, säger Ebba Hermansson.

Åkesson: Har de erfarenheter som krävs

Under pressträffen där Ebba Hermansson och Henrik Vinge presenterades säger partiledare Jimmie Åkesson att Ebba är en ung tjej som har de erfarenheter som krävs och kan hantera jämställdhetsproblematiken utifrån det, till skillnad från exempelvis Gudrun Schyman som har sitt ursprung i 70-talets vänsterrörelse.

– Det här är fräscht, modernt och framåtriktat, en riktig jämställdhetspolitik i stället för vänsterfeminismen, säger Jimmie Åkesson.

”Skuggregering”

SD har inte haft någon integrationspolitisk talesperson på ett tag, men anser att det nu behövs en som kan se helheten i de insatser som görs på olika områden. SD har haft för vana att kraftigt skära i regeringens anslag för integration i sina budgetförslag eftersom partiet hävdat att pengar försvinner till ingen nytta. Men om partiet nu ska byta linje och anslå mer pengar kan Henrik Vinge inte uttala sig om.

– I grunden handlar det om skapa ett lag som kan matcha de andra partierna under den kommande mandatperioden, en slags skuggregering, säger Jimmie Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet