”Han har rätt att tala och vi har rätt att protestera”

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster uppmanar på sociala medier människor att störa Sverigedemokraternas kommande torgmöte i Göteborg ”så mycket det går”. I Aktuellt diskuterades hur mycket det är okej att störa andra partier.

Tidigare i veckan avbröt Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sitt torgmöte i Luleå efter ha blivit utbuad av delar av publiken. Liknande scener har utspelat sig under tidigare valrörelser och Ung Vänster uppmanar folk att störa även under kommande torgmöten som SD arrangerar.

Ung Vänsters ordförande Henrik Malmrot och SD:s presschef Henrik Vinge debatterade mötesstörningarna i torsdagens Aktuellt.

Henrik Malmrot från Ung Vänster menade, trots formuleringen på sociala medier, att det främst inte handlar om att störa utan om att protestera mot rasism.

– Han har rätt att tala och vi har rätt att protestera. Det är vår rätt enligt yttrandefriheten.

Henrik Vinge vände sig då direkt till Henrik Malmrot:

– Vad ger dig rätt att förhindra göteborgarna att lyssna på Jimmie Åkesson? frågade han.

– Vi har rätt att visa göteborgarna att rasism inte är okej. Det handlar om att visa Sverigedemokraterna att rasism inte är okej, svarade Malmrot.

– Du kallar oss för rasister, jag håller inte med om det. Vi har fler utlandsfödda väljare än vad ni har, protesterade Vinge.

SD:s presschef sa att hans parti inte kommer svara på mötesstörningarna med samma mynt.

– Skulle någon från vårt parti bete sig på det sättet skulle vi markera starkt mot det, sa Henrik Vinge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer