Annie Lööf: Om Liberalerna lämnar Januariavtalet blir det nog extraval

Uppdaterad
Publicerad

Att Nyamko Sabuni sagt att hon kan tänka sig lämna budgetsamarbetet har omdebatterats flitigt. Nu även av Centerpartiets ledare.

– Då blir det sannolikt regeringskris och då följer nog extraval tror jag, säger Annie Lööf (C) i SVT:s 30 minuter.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni är beredd att lämna budgetsamarbetet med januaripartierna om regeringen går vidare med förslagen till den nya migrationslagstiftningen.

– Lämnar Liberalerna Januariavtalet då finns ju inte Januariavtalet längre, säger partiledaren Annie Lööf (C) i SVT:s 30 minuter.

Hoppas på eftertanke

Men att det skulle vara möjligt för Centerpartiet att fortsätta samarbetet på egen hand verkar inte tänkbart, enligt Annie Lööf.

– Nej, så enkelt är det faktiskt inte. Detta är ett avtal som vi slöt tillsammans med Liberalerna och det är fyra partier som står bakom det. Om ett parti lämnar faller Januariavtalet och då blir det, förmodar jag, regeringskris. Men det är något som Liberalerna får svara på.

Nu hoppas hon på eftertanke från Liberalernas sida.

– Jag utgår från att de också funderar på vilka konsekvenser det blir när man vill lämna ett avtal som innebär att man genomför väldigt mycket av det man själv gick till val på.

Splittrat parti

Liberalerna är i dagsläget ett djupt splittrat parti. En del anser att partiet omgående bör hoppa av januarisamarbetet och tydligt peka ut Moderatledaren Ulf Kristersson som sin statsministerkandidat.

Men andra delar av partiet är starkt kritiska till det då man anser att det är fortsatt helt avgörande att hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.