Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Liberalernas partiskreterare Juno Blom (t.h) kommenterar extramötet. Foto: TT, SVT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Efter extramötet: Inga besked om januari-avtalet

Uppdaterad
Publicerad

Liberalernas extrainsatta möte är över. Men några nya besked om januari-samarbetet kommer inte att levereras.

– Vi är ett sargat och splittrat parti. Det är viktigt att alla får vara med och säga sitt,  säger partisekreterare Juno Blom.

Dagens möte med Liberalernas partistyrelse samt partiets riksdagsgrupp har beskrivits som ett krismöte efter att partiledaren Nyamko Sabuni gått ut i media och sagt att Liberalerna lämnar januari-samarbetet om regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet backar från sin interna uppgörelse om migrationspolitiken.

Detta har inom Liberalerna väckt upprörda känslor på sina håll, eftersom de anser att Liberalerna inte bör lämna januarisamarbetet på en sådan fråga.

Men partiet har inte fattat några nya avgörande beslut i frågan om hur de ska göra med samarbetet med regeringen. Det berättar en av deltagarna på mötet på mötet till SVT Nyheter.

– De olika positioner som olika sidor har kring samarbetet kvarstår, likaså diskussionen, och det är ingen dramatik i det, säger källan.

Splittrat parti

Opinionsläget för Liberalerna är uselt. I den senaste Novusundersökningen fick partiet stöd av endast 2,6 procent av väljarna, ett bottenrekord i Novus mätningar och det interna trycket på Nyamko Sabuni och partiledningen att förbättra siffrorna är stort.

Frågan är dock hur partiet ska agera fram till valet nästa år. Här är partiet djupt splittrat. En del anser att partiet omgående bör hoppa av januarisamarbetet och tydligt peka ut Moderatledaren Ulf Kristersson som sin statsministerkandidat.

Men, andra delar av partiet är starkt kritiska till det då man anser att det är fortsatt helt avgörande att hålla Sverigedemokraterna utanför inflytande. Ett avhopp skulle dessutom kunna leda till regeringskris och i förlängningen ett extraval, något som knappast kan vara särskilt lockande med tanke på att partiet med nuvarande opinionssiffror riskerar att åka ut ur riksdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer