Lööf: Kommer inte samarbeta med M – om de förhandlar med SD

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets Annie Lööf tar inte lätt på att Moderaternas Ulf Kristersson öppnar för samarbete med Sverigedemokraterna.

– Vi kommer inte att kunna samarbeta i en regering med Sverigedemokraterna i bakvagnen eller i förarsätet, säger Annie Lööf i SVT:s 30 minuter.

Det var i förra avsnittet av SVT:s 30 minuter som Ulf Kristersson uttalade sig om ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag tycker att Sverigedemokraternas retorik har förändrats en del de senaste åren. De har breddat sig politiskt och deltar mycket mer seriöst i parlamentariskt arbete. I de samtal som vi har haft med dem när det gäller till exempel kriminalpolitiken, invandringspolitiken och en del av energipolitiken så tycker jag att de har varit seriösa och konstruktiva. Och de har varit lika konstruktiva som alla andra under coronapandemin, sa han då.

Nu uttalar sig Centerpartiets Annie Lööf i samma program om Kristerssons ståndpunkt.

– Så länge Ulf Kristersson håller fast vid att han ska budgetförhandla med Sverigedemokraterna, ett främlingsfientligt populistparti, så länge han har tankarna att man ska sätta statens finans i händer på ett sådant parti, så kommer vi inte att kunna samarbeta. Vi kommer inte att kunna samarbeta i en regering med Sverigedemokraterna i bakvagnen eller i förarsätet för den delen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.