C-ledaren Annie Lööf om turbulensen inom partiet. Foto: SVT

Annie Lööf har gett C en nyckelposition i svensk politik

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Centerpartiets Annie Lööf är optimistisk när hon talar om det nya samarbetet med Socialdemokraterna. Trots att hennes förtroendesiffror har rasat är hon övertygad om att partiet gjort det enda rätta.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

För Centerpartiet var det viktigaste med regeringsuppgörelsen att utestänga Sverigedemokraterna från alla möjligheter till politiskt inflytande. Därmed blev också enda vägen ut ur den tilltrasslade och utdragna processen att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

I gengäld fick Centerpartiet igenom en rad liberala politiska förslag, som i längden kan bli svårsmälta för Socialdemokraterna. Det handlar bland annat om sänkta skatter för höginkomsttagare, ändrad arbetsrätt och mer av marknadshyror.

Stora protester uteblivna

Det gnisslar redan inom Socialdemokraterna, men hittills har stora protester uteblivit. Regeringsmakten anses alltför viktig och Centerpartiets och Liberalernas stöd var avgörande för att Stefan Löfven skulle kunna bilda regering igen.

Nu är de liberala partierna i regeringssamarbetet skakade. Förtroendesiffrorna för Annie Lööf har fallit kraftigt under hösten och vintern. Förra veckans skandal kring Eskil Erlandsson har skakat om partiet ytterligare. Ändå är det bara en västanfläkt jämfört med vad som sker i Liberalerna just nu. Ett parti i fritt fall där botten tycks ha gått ur.

I någon strikt partitaktisk mening skulle förstås ett sammanbrott för Liberalerna kunna gynna Centerpartiet. Till viss del slåss de ju om samma väljare. Men den liberala fåran i svensk politik skulle onekligen försvagas om Liberalerna tynar bort.

Lööf Löfvens stödhjul

Annie Lööf som under hela sin politiska karriär drivit en klart uttalad borgerlig politik och som ofta anklagats för nyliberalism har genom vinterns regeringsuppgörelse blivit det stödhjul för Stefan Löfven som hon tidigare lovade att hon aldrig skulle bli.

Det nya mittensamarbetet förändrar det politiska landskapet i grunden och påverkar också de andra partierna. Moderaterna och Kristdemokraterna är visserligen starkt kritiska, men måste ändå försöka lägga band på sin ilska för att inte riskera att stöta bort Centerpartiet ännu mer.

Det skulle försvåra ytterligare för Moderaterna att en dag komma tillbaka som regeringsparti. Alternativet för Ulf Kristersson är visserligen att närma sig Sverigedemokraterna, men priset för det kan bli högt och moderatledaren är uppenbart ännu inte beredd att ta det steget.

Nu i nyckelposition

Så även om Annie Lööf har tappat förtroende bland väljarna under regeringsprocessen och kritiserats hårt av borgerliga politiker och debattörer är det ändå hon som i dag håller i taktpinnen.

Hon har manövrerat in Centerpartiet i en nyckelposition i svensk politik. En position som partiet kan utnyttja också i nästa val. Från denna position kan hon välja att antingen hålla fast vid det nuvarande S-samarbetet eller att i stället närma sig Moderaterna och Kristdemokraterna.

Samtidigt är det nya samarbetet ett opinionsmässigt vågspel för Centerpartiet. Även om Annie Lööf framhåller att hennes parti tar ansvar för att ge Sverige en stabil regering är det inte alltid något som långsiktigt gynnar ett parti i väljaropinionen.

På 1990-talet gick Centerpartiet in och samarbetade med den dåvarande S-regeringen för att skapa ett stabilt regeringsunderlag. Centerpartiet fick då igenom flera viktiga politiska förslag, men samarbetet dömdes ut av väljarna och i valet 1998 var partiet nära att åka ur riksdagen.

Dåvarande partiledaren Olof Johansson tvingades dessutom bort från sin post några månader innan valet.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.