Annie Lööf ny näringsminister

Publicerad

Maud Olofsson och Andreas Carlgren lämnar regeringen och den nya Centerledaren Annie Lööf blir näringsminister. Det stod klart när Fredrik Reinfeldt i dag presenterade sin nya regering.

-Jag vill skapa nya möjligheter för Sverige, säger Annie Lööf.

-Företagsamhet och teknik är en viktig drivkraft för att skapa hållbar ekonomi, säger hon.

Alla ministerbyten Reinfledt gjorde skedde inom Centergruppen i Alliansregeringen.

-Med ett starkt C kommer alliansen att må bättre, säger Reinfeldt.

Europaparlamentarikern Lena Ek blir ny miljöminister och Anna-Karin Hatt, tidigare IT- och regionsminister, får delvis nya uppgifter. Hon blir IT- och energiminister och tar alltså över energifrågorna som tidigare skötts av näringsministern.

Anna-Karin Hatt, som till för bara några veckor sedan konkurrerade med Annie Lööf om ledarpositionen inom partiet, säger att det inte är några problem att få sin tidigare motståndare som chef.

-Det känns bra att ingå i laget under Annies ledning.

Fortsatt vargjakt
Den nya miljöministern Lena Ek fick under presskonferensen frågor om hur hon ser på vargjakten. En infekterad fråga där hennes företrädare Andreas Carlgren fått ta emot en hel del kritik.

-Det kommer att jagas varg under ordnade former även i fortsättningen, säger Lena Ek.

Som ny minister fick Lena Ek också frågan om hon har några lik i garderoben.

-Jag har två fortkörningsböter och ett skattetillägg som är tolv år gammalt på cirka 9.000 kronor. Jag har alltid betalat tv-licensen och jag använder numera rut och rot med glädje.

Lena Ek räknar med att få ägna en del tid åt den infekterade vargfrågan. Det faktum att hon är jägare och medlem i Jägareförbundet är inget hinder tror hon:

-Jag är medlem i WWF också, säger hon med ett leende.

Fast den stora frågan, den som hon är övertygad om att hon kommer att ägna mest tid åt, är klimatfrågan. Redan i november är det dags för nästa klimattoppmöte mellan världens länder.

-Den är vår tids ödesfråga, säger hon.

Dagens regeringsombildning innebär att könsfördelningen i regeringen nu är tolv män och tolv kvinnor, mot tidigare 13-11 i manlig favör.

Johan Wicklén
johan.wicklen@svt.se
TT

Fakta: Annie Lööf

Visa

• Annie Lööf (tidigare Johansson) från Värnamo valdes förra veckan till partiledare för Centerpartiet och efterträder därmed Maud Olofsson.
• Har bland annat varit vice ordförande i Centerns ungdomsförbund Cuf, riksdagsledamot, kommunfullmäktigeledamot i Värnamo.
• 2009 blev hon partistyrelsedamot.
• 2010 valdes hon till ekonomisk politisk talesperson, ansvarig för partiets valanalys.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer