Annie Lööf (C). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Annie Lööf: Finns flera alternativ mellan Allianspartierna och S

Uppdaterad
Publicerad

Under Annie Lööfs pressträff på tisdagen efter mötet med talmannen, öppnade Centerpartiets ledare för en regering där en eller flera Allianspartier ingår, samt Socialdemokraterna.
– Jag tror att hon försade sig. Jag uppfattade det som att hon därefter försökte stänga den diskussionen, säger SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson.

Annie Lööf stod på en presskonferens på tisdagen fast vid att hon i första hand vill se en Alliansledd regering, och att hon vill se samtal över blockgränsen.

– I stort sett har Socialdemokraterna sagt nej till blocköverskridande samtal. Jag tycker talmannen ska utse en sonderingsperson så samtalen över blockgränserna kan påbörjas ordentligt.

Det väckte viss förvåning när Lööf fick frågan om vad som är hennes andrahandsalternativ för en regeringsbildning. Där öppnar hon för en samlingsregering, med en eller flera Allianspartier och Socialdemokraterna.

– I ett sådant läge där en Alliansregering i samband med S inte fungerar finns det en myriad av alternativ mellan Allianspartier och S. Vart en sådan kommer landa vet inte jag.

”Jag tror hon försa sig”

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson tolkar det som att Lööf inte hade planerat att säga det.

– Jag tror att hon försade sig. Jag uppfattade det som att hon därefter försökte stänga den diskussionen och gå tillbaka till hennes förstahandsalternativ – en Alliansregering med stöd av S.

Enligt Mats Knutson kan det vara så att Lööf börjar inse att den dörren är stängd.

– Problemet med en sådan regering är att den framstår allt mer surrealistisk, då Löfven säger att han aldrig kommer stödja en Alliansregering. Det kan var så att Lööf insett det innerst inne, och därför lyfte frågan.

Kan tänka sig träffa S enskilt

Annie Lööf nämnde under presskonferens att hon kan tänka sig träffa Löfven enskilt, men då i syfte att få igenom en Alliansledd regering.

– Om jag skulle träffa Löfven skulle jag komma med Allianshatten på. Jag vill att de här samtalen över blockgränsen ska komma igång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet