Psykisk ohälsa och utsläppsrätter för havet var två andra punkter i Annie Lööfs tal. Foto: Foto: Henrik Montgomery / TT

Annie Lööf: Vi kommer aldrig att förhandla med SD

Uppdaterad
Publicerad

Efter de senaste dagarnas turbulens inom Alliansen gjorde Centerpartiets partiledare Annie Lööf klart att hon menar allvar med att hon aldrig kan tänka sig att regera med stöd av SD.- Skulle det behövas ökat stöd för att få igenom politiken vill vi söka det över blockgränsen, sade hon i sitt tal från Almedalen.

Annie Lööf inledde sitt tal med att beskriva en brandattack mot ett judiskt församlingshem. Knappt hade hon hunnit börja innan hon tvingades avbryta talet efter burop från Nordiska motståndsrörelsen, som samlats framför scenen.

– Så nu har ni fått tala, sade Annie Lööf.

Därefter riktade hon sig direkt till de som står för hatet i samhället – antisemiter, rasister, islamister och nazister.

– Gör detta er nöjda? Gör det er stolta? Är detta det samhälle ni vill ha?

”Nu räcker det”

Det är allvar nu, var budskapet. Och Centerpartiet ska stå för medmänsklighet och humanism.

– Vi måste visa att Sverige aldrig kommer att tillhöra hatarna. Anständigheten kräver att vi står upp. Att vi säger ifrån. Nu räcker det, sade Lööf.

Annie Lööf tog också upp det hat som riktades mot landslagsspelaren Jimmy Durmaz efter Sveriges VM-match mot Tyskland.

– Det visste knappt några gränser. Ett hat som visar hur samhällsklimatet förändrats. Som bara är ett exempel på främlingsfientliga krafter som sprider oro.

”Vill hålla ihop Alliansen”

Liksom Liberalernas Jan Björklund målade hon upp Sverigedemokraterna som sin huvudfiende och beskedet kring en eventuell regeringsbildning var tydligt.

– Centerpartiet vill hålla ihop Alliansen. Även om vi inte alltid tycker exakt samma i enskilda frågor så har vi en gemensam solid grund att stå på, sade Lööf.

Centerpartiet ska stå för ett samhälle som bygger på tillit, samarbete och medmänsklighet.

– Skulle det behövas ökat stöd för att få igenom politiken vill vi söka det över blockgränsen. Men vi kommer aldrig att förhandla med partier som inte står upp för alla människors lika rätt och värde. Vi kommer aldrig att förhandla med Sverigedemokraterna.

Se hela talet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.