Centerpartiet föreslår ”integrationsår”

Uppdaterad
Publicerad

50 000 nyanlända som är särskilt motiverade ska få gå ett intensivt integrationsår. Det föreslår Centerpartiet i Almedalen.- Sverige ska förvänta sig mer av de nyanlända, men de nyanlända ska också förvänta sig mer av Sverige, säger partiledare Annie Lööf.

”En svensk nystart” står det på skärmen bakom partiledare Annie Lööf. Det är Centerpartiets dag i Almedalen och partiet presenterar flera förslag om hur integrationen kan förbättras.

Annie Lööf säger att integrationsproblemen riskerar att dela Sverige.

– Trots att vi står på toppen av en konjunktur står många nyanlända utanför arbetsmarknaden.

50 timmar i veckan

Centerpartiet föreslår att 50 000 nyanlända som är ”särskilt motiverade” ska ta del av ett så kallat integrationsår med särskilda insatser.

Under året ska deltagarna läsa intensiv yrkessvenska och göra praktik inom bristyrken, varvat med korta yrkesutbildningar.

För den nyanlände omfattar integrationsåret 50 timmar i veckan och för att finansiera studierna ska nyanlända erbjudas ett etableringslån, som ska betalas tillbaka efter samma principer som för CSN-lån.

C vill införa mentorsprogram

Programmet riktar sig till nyanlända som bedöms ha goda chanser att stanna i Sverige.

Centerpartiet vill även förbättra kvaliteten på SFI-utbildningen och vill se intensivpraktik på arbetsplatser. Dessutom vill partiet införa mentorprogram för nyanlända.

Satsningarna beräknas totalt kosta 2,6 miljarder kronor.

– Det här är på allvar, vi står inför en jättestor utmaning, säger Annie Lööf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.