Utbildningsministerns studentbesked: ”Annorlunda firande även i år”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir troligen inget stort firande av studenter i år heller och studentflak är uteslutet. Ändå hoppas utbildningsminister Anna Ekström (S) på en viss lättnad i och med den bredare vaccineringen av befolkningen under våren.

Gymnasieskolor ska kunna ha både undervisning i skolan och distansundervisning från och med 25 januari. Det beskedet lämnade regeringen under torsdagen för gymnasieskolorna, som nyligen påbörjat sin tredje termin med undervisning på distans.

– Eleverna tappar för mycket och far illa när skolan inte är öppen, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) under sin medverkan i SVT-programmet Corona special.

Coronapandemin

”Tungt ansvar för elever”

Hon hoppas på en lättnad för skolorna när allt fler vaccineras.

– Det är ett tungt ansvar som eleverna fått bära. Transportstyrelsen har sagt att det inte blir några flak i år heller. Det blir tyvärr ett annorlunda firande i år också, men jag hoppas att vaccinet kommer innebär en viss lättnad, säger Ekström.

Några garantier eller datum för när undervisningen kan återgå till det normala vill hon inte lämna.

– Fick jag bestämma skulle vi göra det imorgon, men vi måste anpassa oss efter pandemin. Att helt komma tillbaka till bara närundervisning – då måste vi ha kommit längre i vår bekämpning av pandemin, säger Anna Ekström.

”Måste göra allt de kan”

Hon pekar på skolornas huvudmän, det ligger på dem att agera för att minska smittspridning. Går det inte att göra det på ett säkert sätt genom att hålla avstånd i lokalerna är det undervisning på distans som ska gälla.

– Huvudmännen måste göra allt de kan, kommuner och regioner har fått väldigt mycket mer pengar under den här perioden för att hantera ansvaret, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Se hela Corona special här.

Distansundervisning – det här gäller

  • Från och med den 25 januari och fram till och med den 1 april gäller en rekommendation om delvis distansundervisning för gymnasiet.
  • Folkhälsomyndigheten rekommenderar att maximalt 80 procent av undervisningen ges i form av distansundervisning. Omvänt bör varje elev ges minst 20 procent undervisning i skolan.
  • Om smittläget tillåter kan andelen närundervisning (undervisning i skolan) stegvis öka, dock inte till 100 procent. Fram till och med den 1 april är rekommendationen att minst 20 procent av undervisningen sker på distans.
  • Denna flexibilitet bör huvudmännen utnyttja baserat på det aktuella regionala eller lokala smittspridningsläget.
  • Vissa elever är fortsatt undantagna från distansundervisning: elever på introduktionsprogrammen och elever som i övrigt är sårbara för distansundervisning. Undantag gäller också för elever som behöver undervisning i praktiska moment och elever som behöver komma till skolan för att skriva prov.

(TT)

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet