Ännu en svensk Afghanistan-soldat död

Publicerad

Sprängattentatet mot svenska soldater i Afghanistan har nu krävt två soldaters liv. I dag avled den svårast skadade, 30-årige Tomas Bergqvist.

Sprängattentatet inträffade den 25 november i Mazar-i-Sharif och riktades mot en grupp svenska soldater i den Nato-ledda Isaf-styrkan, som med FN:s godkännande befinner sig i landet.

Den fjärrutlösta laddningen dödade 28-årige Jesper Lindblom och sårade tre andra. En soldat ligger ännu ned- sövd med bl.a. svåra bukskador, men hans tillstånd beskrivs som stabilt. En av de skadade har lämnat sjukhuset.

-Försvarsmakten har återigen sorg efter händelsen den 25 november. Mina tankar går till anhöriga och hans arbetskamrater som nu drabbats av ännu en tung förlust. Det säger generallöjtnant Jan Jonsson, Försvarsmaktens insatschef i ett meddelandet till pressen.

Försvaret upplyser om att Tomas Bergqvists familj bett om att få slippa massmediernas uppmärksamhet och försvaret offentliggör därför bara den dödes namn och ålder, inte hans hemort.

Hemlig enhet
Försvaret är mycket knapphändigt med uppgifter om händelsen eftersom SSG är en speciell och hemlig enhet inom försvaret. Man vill helst inte att något ska bli känt om SSG. Det har dock meddelats tidigare att styrkan satts in i tidigare svenska operationer i Afghanistan och Kongo.

Vilka som ingår i den är hemligt. De är alla yrkesofficerare.

Det är ännu inte klartlagt vem eller vilka som ligger bakom attentatet som nu kostat två svenska soldater livet.

Soldaterna tillhörde den Nato-ledda Isaf-styrkan och var på väg ut på ett patrulluppdrag i fem oskyddade terrängfordon.

Enligt försvarsmakten var det en nedgrävd sprängladdning som fjärrutlöstes.

Fakta: SSG-styrkan i Afghanistan

Visa

Särskild skyddsgruppen (SSG) är Sveriges hemliga elitstyrka. Delar av styrkan fanns i Afghanistan på spaningsuppdrag när den utsattes för sprängattentat 25 november.

Den består av specialutbildade yrkesofficerare och är Sveriges motsvarighet till brittiska SAS och amerikanska Delta.

Allt kring SSG omgärdas av sekretess och dess medlemmar får av säkerhetsskäl inte identifieras. Styrkans storlek är hemlig.

Sverige har i dag cirka 100 man i Afghanistan. Antalet fördubblas i vår till cirka 200, men kan gå upp till 375.

Svenskarna ingår i Isaf, en internationell styrka under Natobefäl som godkänts av FN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer