Flera IS-kvinnor har smugglats ut från flyktinglägret al-Hol, där de hållits som fångar av kurderna i nordöstra Syrien. Fotot är en arkivbild. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Ännu en svensk IS-kvinna hem till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom ännu en svensk IS-kvinna till Sverige. Hon och två av hennes barn har suttit i förvar i Turkiet i flera veckor, där man bland annat dna-testat barnen för att verifiera att de är hennes. I dag på förmiddagen landade de alltså på Arlanda.

Kvinnan som är 48 år kommer från Stockholm. Redan 2011 reste hon till Syrien. Med sig ska hon då ha haft fem barn. I Syrien ska hon ha gift sig och fått fler barn.

I dag är hon änka och har två barn med sig hem. En som är tonåring och ett litet barn. Hennes andra barn ska ha dött och ett tredje vara kvar i regionen.

Det senaste året har en handfull svenska IS-kvinnor kommit tillbaka till Sverige. Flera av dem har smugglats ut från flyktinglägret al-Hol, där de hållits som fångar av kurderna i nordöstra Syrien. En omfattande smugglingsverksamhet pågår i regionen och kurderna kallar själva flyktinglägret al-Hol för en läckande hink.

Enligt uppgift till SVT väntas ytterligare tre svenska IS-kvinnor och deras barn komma till Sverige. Även de från Stockholm. UD:s presstjänst uppger för SVT att de inte har någon information om att ytterligare svenska IS-kvinnor och deras barn ska vara på väg till Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.