På söndagsmorgonen uppger polisen att ingen ännu har frihetsberövats i utredningen kring mordet på rapparen Einár. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Polisen: ”Det händer mycket i utredningen”

Uppdaterad
Publicerad

Polisutredningen efter mordet på den 19-årige rapparen Nils Grönberg, känd som Einár, fortsätter men på söndagsmorgonen fanns fortfarande ingen misstänkt gärningsperson gripen.

– Vi jobbar vidare väldigt aktivt men ingen är frihetsberövad i nuläget, säger Carina Skagerlind, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Avspärrningarna är nu hävda runt brottsplatsen i Hammarby sjöstad i södra Stockholm, där artisten Einár sköts ihjäl i torsdags kväll.

Under lördagen genomförde polisen dörrknackning i området och analyserade övervakningsfilmer. Ett stort antal förhör har hållits men polisen vill inte säga om det är några speciella grupperingar eller personer som är särskilt intressanta att utreda.

– Om det var det så skulle jag ändå inte kunna säga någonting om det. Men min uppfattning är att det händer mycket i utredningen, att det går framåt, säger Carina Skagerlind på söndagsmorgonen.

Åklagaren Marina Chirakova leder utredningsarbetet men vill inte gå in närmare på vilka framsteg man gjort.

– Vi genomför sedvanliga utredningsåtgärder, det är förhör, kriminaltekniska undersökningar och allt som är brukligt i den här typen av ärenden. I övrigt kan jag inte kommentera någonting i nuläget, säger Marina Chirakova på söndagsförmiddagen.

”Många har upplevelser att dela”

Polisen är fortsatt intresserade av observationer i området och uppmanar människor att höra av sig till dem om de tror sig ha sett något av värde, även dagarna innan mordet.

Under den närmsta tiden kommer polisen ha förstärkta resurser i området.

– Trygghetsinsatsen fortsätter en bra bit framåt, vi kommer vara på plats i flera dagar, säger Carina Skagerlind, som också berättar att polisen som varit på plats i området under helgen har fått en hel del samtal.

– Det är ganska många som har sett saker eller har upplevelser som de vill dela. Sedan är det många som kommer för att besöka minnesmärket och lämna blommor. Men det har varit väldigt lugnt i området, säger Carina Skagerlind.

Kallad att vittna

Nils Grönberg var kallad att vittna i rättegången mot Vårbynätverket i hovrätten i nästa vecka. Enligt åtalet ska ledaren för Vårbynätverket ha planerat och beordrat en sprängning av en bostad kopplad till en närstående till Einár för att pressa honom till att betala tre miljoner kronor. Ett dåd som polisen lyckades förhindra.

Nätverkets ledare och flera andra personer dömdes tidigare i år för en uppmärksammad kidnappning av Einár.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon kan du se hur Einár blev en av Sveriges största hiphopartister. Foto: Jessica Gow/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutningen av Einár

Mer i ämnet