Foto: TT

Anställda på Trafikverket misstänks för mutbrott

Uppdaterad
Publicerad

Sexton anställda på Trafikverket misstänks ha tagit emot mutor. Myndigheten anmäler nu medarbetarna, som ska ha tagit emot it-produkter i samband med olika utbildningstillfällen hos företaget Labcenter.

Tidigare i år har anställda på Transportstyrelsen, Sjöfartsverket och Riksgälden anmälts för att tagit emot gåvor från samma företag.

Det ska till exempel ha handlat om mobiltelefoner och surfplattor.

Trafikverket skriver i ett pressmeddelande att de sexton medarbetare som nu anmälts misstänks ha tagit emot datorer, mobiltelefoner och iPads i samband med utbildningstillfällen under perioden 2013-2016

– Vi ska agera så att våra uppdragsgivare och omvärlden kan känna förtroende för att vi utför vårt uppdrag objektivt, ansvarfullt och effektivt och i enlighet med våra värderingar. Därför tar vi den här typen av händelser på största allvar, säger Charlotta Lindmark, chefsjurist.

Personlig vinning

Man skriver också att flertal av de produkter som har tagits emot har använts i tjänsten på Trafikverket och därmed kommit till nytta för verksamheten.

Men samtidigt kan man inte avfärda att medarbetarna har haft personlig vinning av de mottagna produkterna och personalansvarsnämnden har därför beslutat att lämna in en åtalsanmälan för misstanke om tagande av muta, alternativt förskingring eller olovligt förfogande.

Ärendena kommer nu att överlämnas till polis/åklagare för utredning.

LÄS MER: Hälften av de anställda jobbar på huvudkontoret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.